Search
air-fryer

Air fryer: Η «μαγική» συσκευή που θα αλλάξει τον τρόπο που μαγειρεύεις 

Αν είσαι fan του TikTok τότε σίγουρα έχεις δει τι μπορεί να κάνει αυτή η μικρή, αλλά «θαυματουργή» συσκευή από τα άπειρα βίντεο μαγειρικής που έχουν περάσει μπροστά από την οθόνη σου. Αν πάλι δεν έχεις ιδέα περί τίνος πρόκειται, έφτασε η ώρα να μάθεις. 

Η δημοφιλία του air fryer και η φρενίτιδα που το ακολουθεί, οφείλεται φυσικά χάρη στα social media. Όλοι βέβαια έχουν την ίδια απορία. Αν είναι όντως τόσο εύκολο στη χρήση και κυρίως αν είναι υγιεινό, δεδομένου ότι όπως μαρτυρά και το όνομά του «τηγανίζει» το φαγητό. Γι’ αυτό, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. 

Η φριτέζα αέρα -όπως είναι στα ελληνικά το όνομά της- είναι ουσιαστικά ένας βελτιωμένος ηλεκτρικός φούρνος. Ωστόσο, υπάρχει διαφορά μεταξύ του τηγανίσματος στον αέρα και του ψησίματος. Γιατί αυτή η μικρή συσκευή «μιμείται» τα αποτελέσματα του τηγανίσματος και δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο από ζεστό αέρα και λίγο εώς καθόλου λάδι.

Το πάνω τμήμα διαθέτει μηχανισμό θέρμανσης και ανεμιστήρα. Όταν λοιπόν τοποθετηθεί το φαγητό στο καλάθι και ενεργοποιηθεί η συσκευή, ο ζεστός αέρας κινείται κάτω και γύρω από αυτό. Αυτή η γρήγορη κυκλοφορία, κάνει το φαγητό τραγανό και είναι σαν να το τηγανίζει, χωρίς να χρειάζεται λάδι!

Το καλύτερο; Σε μια φριτέζα αέρα μπορείς να φτιάξεις σχεδόν τα πάντα, από τραγανές φτερούγες κοτόπουλου, κεφτεδάκια και τηγανητές πατάτες μέχρι τσιπς από λαχανικά, μπισκότα και μάφινς. Θεωρείται τόσο πρακτική, που όπως κατέδειξε έρευνα, σχεδόν το 40% των σπιτιών στις ΗΠΑ τον Ιούλιο του διέθεταν ένα air fryer. 

Απ’ τα πλεονεκτήματα είναι η μικρότερη εώς και μηδαμινή χρήση ελαίου, οι μικρότεροι χρόνοι προθέρμανσης, οι μικρότεροι χρόνοι ψησίματος έως και κατά 50 %, καθώς και η μικρότερη κατανάλωση ενέργειας. Σε ελεύθερη μετάφραση, εξοικονόμηση χρόνου στο μαγείρεμα, ενώ δεν χρειάζεται καθόλου κόπο λόγω της αυτοματοποιημένης διαδικασίας. Σημείωσε πως είναι εύκολο και στο καθάρισμα. Ένα μειονέκτημα -γιατί είναι σημαντικό να γνωρίζεις τα υπέρ και τα κατά- είναι ότι μπορεί να σου φανεί σχετικά μικρός ο κάδος ανάλογα με το τι θα φτιάξεις, καθώς λόγω της λειτουργίας της συσκευής δεν μπορεί να ψήσει μεγάλους όγκους υλικών. 

Το πιο καίριο ερώτημα όμως είναι αν είναι όντως τόσο υγιεινό όσο λένε, δεδομένου ότι το τηγάνισμα και τα τηγανητά φαγητά έχουν βρεθεί άπειρες φορές στο επίκεντρο για την αρνητική διατροφική τους αξία. Ακριβώς λοιπόν λόγω των πολλών προβλημάτων από την κατανάλωση τους, που έρχονται σε αντίθεση με την προτίμηση των περισσότερων προς αυτά, οδήγησε και στη δημιουργία της φριτέζας αέρος. 

Η ιδιαιτερότητα του ψησίματος οφείλεται στη λεγόμενη τεχνολογία ταχέως μεταφοράς αέρα, στην οποία το θερμαντικό σώμα που βρίσκεται στην κορυφή ακτινοβολεί θερμότητα και μια σειρά ανεμιστήρων μεταφέρει αυτό το θερμό ρεύμα γύρω και μέσα στο τρόφιμο, ώστε να θερμανθεί από όλες τις πλευρές. Η συμπαγής κατασκευή αποτρέπει τον καυτό αέρα να φύγει στο περιβάλλον. Αντ΄αυτού, διαχέεται μέσω ανεμιστήρων σε όλη τη μάζα του προϊόντος.

Παρόλο που δεν υπάρχουν πολλές δημοσιευμένες μελέτες γι’ αυτού του είδους του ψησίματος, τα μέχρι σήμερα στοιχεία δείχνουν πως πράγματι το μαγείρεμα στον αέρα φριτέζας είναι πιο υγιεινό, ενώ το σημαντικότερο, δεν υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση της. 

Όπως αντιλαμβάνεσαι, όλα τα πιο πάνω σε ένα πράγμα συνηγορούν. Πως αυτή θα είναι η επόμενη αγορά σου. Mάθε περισσότερα σχετικά εδώ 

Share this post

Scroll to Top

Subscribe to our newsletter

Stay up to date with our latest news and offers.