Search
σχολική χρονιά

Πώς να ετοιμαστείς σωστά για τη νέα σχολική χρονιά 

Δε χρειάζεται να σε λούζει κρύος ιδρώτας και μόνο στην ιδέα πως μετά τις ξέγνοιαστες διακοπές, θα πρέπει να βάλεις το κεφάλι μέσα ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς. Γιατί αν υπάρχει σωστή προετοιμασία, πλέον το να πας έναν μήνα στο Survivor δε θα σου μοιάζει πιο δελεαστικό από το να ετοιμάσεις τα καμάρια σου για το σχολείο. 

Άδειασε τα ράφια 

Καταρχάς, δε χρειάζεται να το κάνεις μόνος/η σου. Με τη βοήθεια των παιδιών σου, άδειασε τα προκειμένου να τα οργανώσεις. Δείτε ποια βιβλία και τετράδια δεν χρειάζονται πλέον και τοποθετήστε τα στην άκρη, για να μην μπερδεύονται με τα καινούρια. Όσα τετράδια δεν είναι χρησιμοποιημένα, φυλάξτε τα για τη νέα σχολική χρονιά. Οργανώστε τα στυλό και τα μολύβια, για να γνωρίζετε ποια ακόμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ποια όχι, καθώς και πόσα χρειάζεται ακόμα να αγοράσετε. Εννοείται πως το ίδιο ισχύει και για τα συρτάρια.  Στα τετράδια πολλών θεμάτων και στα ντοσιέ, καλό είναι να χρησιμοποιήσετε διαχωριστικά ή σελιδοδείκτες, ώστε να ξέρει το παιδί ποιο μάθημα αντιστοιχεί σε κάθε θέμα. Αν έχει φακέλους ξεχωριστούς για κάποια μαθήματα, καλό είναι να κολλήσετε πάνω ετικέτες και να γράψετε το αντίστοιχο μάθημα, τοποθετώντας τα σε εμφανή σημεία για εύκολη πρόσβαση. 

Διαμόρφωσε τον χώρο μελέτης του παιδιού 

Αν το παιδί σου δεν έχει ακόμη έναν σωστά διαρρυθμισμένο χώρο για διάβασμα, είναι καιρός να τον ετοιμάσεις. Ένα μέρος χωρίς περισπασμούς και τηλεόραση, με απρόσκοπτο φυσικό φως. Μην ξεχάσεις να προνοήσεις για μια κατάλληλη καρέκλα γραφείου και γενικώς μερίμνησε να ελαχιστοποιήσεις τις “πηγές” θορύβου που μπορούν να του αποσπάσουν την προσοχή από το διάβασμα. 

Δημιούργησε μια λίστα

Όλοι γνωρίζουμε περίπου τις ανάγκες της νέας σχολικής χρονιάς σε εξοπλισμό. Ωστόσο, αν το παιδί σου δεν πάει σχολείο για πρώτη φορά, αρκετά πράγματα ενδεχομένως να τα έχει ήδη. Οπότε, για να εξοικονομήσεις χρόνο και χρήμα, δημιούργησε μια λίστα με τις πραγματικές ανάγκες του. Και παρόλο που κάθε παιδί κάνει χαρά και μόνο στη σκέψη μιας καινούργιας τσάντας, καλό θα είναι να είσαι ρεαλιστής/ρια. Αν η τσάντα είναι σε καλή κατάσταση, δεν υπάρχει λόγος για σπατάλες. Αν το εξηγήσεις με όμορφο τρόπο στο παιδί σου, σίγουρα θα καταλάβει. Άλλωστε, με τον ορθό χειρισμό, ο ενθουσιασμός για μια καινούργια κασετίνα, θα ισοζυγίσει την κατάσταση. 

Ετοίμασε ένα καθημερινό πρόγραμμα 

Ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα, θα βοηθήσει αισθητά όλα τα μέλη της οικογένειας. Μικροί και μεγάλοι μπορούν να προετοιμαστούν για τη νέα σχολική χρονιά, γνωρίζοντας τις αρμοδιότητες τους. Μια οικογένεια δε διαφέρει από μια δεμένη ομάδα, οπότε είναι σημαντικό ο καθένας να ξέρει τις τις ευθύνες του, ώστε να αποφεύγονται οι καθημερινές -αχρείαστες εννοείται- εντάσεις. Σε αυτό, καθοριστικό ρόλο θα έχει αν εμείς οι ίδιοι ως γονείς, έχουμε λογικές απαιτήσεις όχι μόνο από τα παιδιά μας, αλλά και από τους εαυτούς μας. Άρα, ο ρεαλισμός θα βοηθήσει να κυλήσει όσο πιο ομαλά γίνεται η νέα σχολική χρονιά. 

Δώσε έμφαση στη διατροφή 

Αυτό δεν ισχύει μόνο για τα παιδιά, αλλά και για εσένα. Για να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις σε μια απαιτητική καθημερινότητα, χρειάζεται να δώσεις σημασία στην υγιεινή διατροφή, καθώς ο οργανισμός είναι όπως το αυτοκίνητο. Χωρίς “καύσιμα” δεν μπορεί να λειτουργήσει. Μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή συμβάλλει όχι μόνο στην καλή υγεία των παιδιών, αλλά βοηθάει εξίσου στην ενέργεια, την ευεξία και την οξυδέρκεια. Τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες βοηθούν σε σωματικό και πνευματικό επίπεδο. Πολλά παιδιά είναι δύσκολα με τη διατροφή τους. Γι΄αυτό μπορείς να “εκμεταλλευτείς” τις λίγες μέρες που έμειναν πριν την έναρξη της νέα σχολικής χρονιάς ώστε να “παίξεις” με το παιδί σου στην κουζίνα, ετοιμάζοντας μια σειρά από υγιεινά σνακ προκειμένου να δεις τι του αρέσει. Αυτό θα σε γλιτώσει από την καθημερινή γκρίνια και παράλληλα θα σου εξοικονομήσει χρόνο, ενώ θα σε αποφορτίσει από το μόνιμο άγχος “Τι θα πάρει το παιδί μου αύριο στο σχολείο”. Αν γνωρίζεις, το μόνο που θα χρειαστείς, είναι να αφιερώνεις λίγο χρόνο κάθε βράδυ στην κουζίνα ώστε να μην πέσεις στην “παγίδα” των ανθυγιεινών σνακ και της σχολικής καντίνας, για την οποία εκτός του ότι δεν μπορείς να εγγυηθείς για την ποιότητα των όσων σερβίρει, εξοικονομείς και χρήματα στο τέλος της ημέρας. Φτάνει να έχεις προνοήσει να εξοπλίσεις σωστά την κουζίνα σου με οικιακές συσκευές ώστε να κάνεις τη ζωή σου πιο εύκολη και πιο ευχάριστη. Γιατί εκτός από τα σχολικά σνακ, με τις κατάλληλες συσκευές θα φτιάχνεις στα γρήγορα και ένα θρεπτικό πρωινό, μιας και δε βγήκε τυχαία το γνωμικό “Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται”. Και τι πιο ωραίο από το να ξεκινήσεις τη μέρα με έναν φρεσκοστυμμένο χυμό, γεμάτο βιταμίνες. Φρόντισε λοιπόν να έχεις απαραιτήτως στην κουζίνα: γκριλιέρα, μπλέντερ, φρυγανιά, αποχυμωτή και πολυμίξερ φυσικά, για όλα εκείνα τα ολόφρεσκα κέικ και πίτες που θα ετοιμάζεις. Δες ΕΔΩ όλες τις εύχρηστες συσκευές που θα χρειαστείς και θα σε διευκολύνουν. Άλλωστε, κανένας “στρατιώτης” δεν πάει στον “πόλεμο” χωρίς τα κατάλληλα πολεμοφόδια. Και μερικές φορές, η σχολική ζωή μπορείς να πεις -με μια δόση υπερβολής βέβαια- πως μοιάζει με “εμπόλεμη ζώνη”.

ReplyForward

Share this post

Scroll to Top

Subscribe to our newsletter

Stay up to date with our latest news and offers.