ζυμαρικά

Τα μυστικά των ζυμαρικών που θα λατρέψει κάθε αμετανόητος μακαρονάς 

Στις 25 Οκτωβρίου είναι η διεθνής ημέρα ζυμαρικών, αλλά εννοείται πως δεν χρειάζεσαι αφορμή για να φτιάξεις μια λαχταριστή μακαρονάδα! 

Τα ζυμαρικά είναι ένας λευκός καμβάς… Με τα κατάλληλα υλικά και την απαραίτητη δόση φαντασίας και αυτοσχεδιασμού, μπορούν να εξελιχθούν σ’ ένα γευστικό αριστούργημα. Σκέψου μόνο ότι κάθε φορά έχεις στη διάθεσή σου 12 διαφορετικά είδη – σπαγγέτι, λιγκουίνι, φαρφάλες, φουσίλι, ριγκατόνι, πένες, κοφτό μακαρονάκι, τορτελίνια, λαζάνια, κανελόνια, παπαρδέλες, ταλιατέλες- για να δημιουργήσεις στην κουζίνα, ενώ στο εμπόριο διατίθενται ζυμαρικά φτιαγμένα από σπανάκι μέχρι παντζάρι. 

Ο λόγος που η Ένωση Ευρωπαίων Βιομηχάνων Ζυμαρικών (UNAFPA), καθιέρωσε το 1998 την 25η Οκτωβρίου ως τη διεθνή ημέρα ζυμαρικών, ήταν γιατί ήθελε να γνωστοποιήσει στο ευρύ κοινό τη γευστική και θρεπτική αξία τους. 

Παρ΄όλα αυτά, τα ζυμαρικά έχουν “δαιμονοποιηθεί” όλα αυτά τα χρόνια. Άδικα είναι η αλήθεια. Γιατί μπορεί ένα πιάτο pasta να περιέχει πολλές θερμίδες, αλλά δεν είναι καθαυτά τα ζυμαρικά θερμιδικά ένοχα, όσο ο τρόπος μαγειρέματος και κυρίως οι σάλτσες και οι τροφές που τα συνοδεύουν.

Μάλιστα, παλαιότερη έρευνα του BBC έδειξε ότι τα μακαρόνια μπορούν στην πραγματικότητα να συμβάλλουν στην προσπάθεια ενός ατόμου για αδυνάτισμα και τον έλεγχο του διαβήτη. Το μόνο που χρειάζεται είναι να προσέξει το μέγεθος της μερίδας ζυμαρικών, να προτιμήσει ζυμαρικά ολικής αλέσεως και να επιλέξει μια σάλτσα με λίγες θερμίδες. 

Παρά το ότι τα ζυμαρικά είναι ένα φαινομενικά εύκολο πιάτο, υπάρχουν κάποια κοινά λάθη και μερικά μικρά μυστικά, που αν τα λάβεις υπόψη, θα γίνεις ο απόλυτος pasta chef! 

Ο χρόνος και τρόπος βρασίματος, η θερμοκρασία, το αλάτι, η σάλτσα και κάποια άλλα tips, θα καθορίσουν εάν τα ζυμαρικά σου θα είναι πραγματικά al dente ή μια άγευστη λασπωμένα μάζα.

Tι πρέπει λοιπόν να προσέξεις φτιάχνοντας ζυμαρικά 

* Τα ζυμαρικά βράζονται σε μεγάλη ποσότητα νερού. Για 1 πακέτο υπολογίζεις 6 λίτρα.

* Απόφυγε να βράσεις πάνω από 1 κιλό μακαρόνια τη φορά στην ίδια μεγάλη κατσαρόλα. Θα κολλήσουν και θα θυμίζουν λες και είναι φτιαγμένα από στόκο.

* Μη φοβηθείς να αλατίσεις γενναιόδωρα το νερό. Σημείωσε ότι για κάθε πακέτο αντιστοιχούν 2 γεμάτες κουταλιές σούπας αλάτι.

* Τοποθετείς τα ζυμαρικά στην κατσαρόλα, αφού πρώτα το νερό κοχλάσει. 

 * Όσο βράζουν, μην ξεχνάς να τα ανακατέψεις μια-δυο φορές. Το νερό δεν θα αφρίσει αν αφήσεις μέσα μια ξύλινη κουτάλα καθ΄όλη τη διάρκεια. Η μεταλλική κουτάλα ρίχνει τη θερμοκρασία, γι΄αυτό να προτιμάς ξύλινη για το ανακάτεμα. Ο λόγος που δεν ανακατεύεις συνεχώς είναι επειδή έτσι τα ζυμαρικά λιώνουν, σπάνε και στο τέλος γίνονται κολλώδη και λασπωμένα, καθώς αποβάλλουν το άμυλο τους.

 * Δεν σκεπάζεις ποτέ την κατσαρόλα την ώρα που βράζουν!

* Το λάδι στο βράσιμο των μακαρονιών δεν είναι απαραίτητο και σε καμία περίπτωση δεν βοηθά να μην κολλήσουν. Αντ΄αυτού, κάνει τα μακαρόνια να γλιστρούν και να μην απορροφούν σωστά τη σάλτσα στη συνέχεια.

* Για να έχεις μια μυρωδάτη μακαρονάδα, μπορείς να προσθέσεις στο νερό που βράζουν ένα κρεμμύδι κομμένο στα δύο, οποιοδήποτε μυρωδικό, όπως φασκόμηλο, θυμάρι ή δύο σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση.

* Το σωστό al dente απαιτεί 3-4 λεπτά για τη φρέσκια pasta και 7-12 για την κοινή. Να θυμάσαι ότι τα παραβρασμένα ζυμαρικά γίνονται δύσπεπτα.

* Κοιτάς τον χρόνο που αναγράφει η συσκευασία και τα στραγγίζεις 1 λεπτό νωρίτερα, καθώς από το στράγγισμα ως το πιάτο, το ζυμαρικό συνεχίζει να βράζει. 

* Τα μακαρόνια που περιμένουν στο σουρωτήρι για ώρα, δεν θα αποκτήσουν ποτέ τη νοστιμιά που τους αξίζει. Αντιθέτως, αυτή κρύβεται στην ταχύτητα από το σουρωτήρι και το ανακάτεμα με τη σάλτσα ως το τραπέζι.

*  Μην τα ξεπλύνεις με νερό της βρύσης, γιατί φεύγει το άμυλο που θα δέσει τη σάλτσα. Αν έχεις αντίθετη άποψη, τότε θα πειστείς αν μάθεις ότι οι Ιταλοί δεν ξεπλένουν ποτέ τα μακαρόνια και δεν σερβίρουν από πάνω τη σάλτσα. 

* Βέβαια, αν θες να μιμηθείς τον ιταλικό τρόπο από την αρχή, σημείωσε ότι 2-3 λεπτά πριν βράσουν, τραβάνε την κατσαρόλα από τη φωτιά και δεν τα στραγγίζουν. Για την ακρίβεια, οι Ιταλοί ετοιμάζουν τη σάλτσα τους και παράλληλα βράζουν τα μακαρόνια. Με γρήγορες κινήσεις, βάζουν την επιθυμητή ποσότητα ζυμαρικών στο φαρδύ τηγάνι που έχουν κάνει τη σάλτσα. Το λίγο νεράκι που παρασύρει η κουτάλα, «δένει» τη μακαρονάδα και έτσι ελέγχουν την ιδανική ισορροπία ζυμαρικών και σάλτσας, που πρέπει να είναι μισή-μισή.

*Μην το παρακάνεις με την ποσότητα. Υπολογίζεις 150 γρ. ανά μερίδα, ενώ αυξάνεις στα 200 γρ. ανά μερίδα όταν πρόκειται για φρέσκα ζυμαρικά. 

*Σερβίρεις πάντα όσο η μακαρονάδα είναι ζεστή κι αν είναι δυνατόν σε ζεστά πιάτα για μεγαλύτερη απόλαυση! 

Γιατί να φτιάξεις χειροποίητα ζυμαρικά 

Αν θεωρείς πως δεν έχεις κανέναν απολύτως λόγο να μπεις στη διαδικασία από τη στιγμή που υπάρχουν τόσες επιλογές στην αγορά, θα αναθεωρήσεις όταν μάθεις ότι πέρα από το μεγαλύτερο έλεγχο της γεύσης, είσαι σε θέση να κάνεις το ίδιο με τυχόν δυσανεξίες -δικές σου ή της οικογένειας- καθώς θα χρησιμοποιήσεις στην προκειμένη αλεύρι χωρίς γλουτένη, ζέα ή οτιδήποτε σε υποαλλεργικό, θα τοποθετήσεις χωριάτικα αυγά και κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα. Μια απαράμιλλη νοστιμιά, που δυστυχώς δεν την προσφέρουν τα ζυμαρικά μαζικής παραγωγής. 

Οι Ιταλοί θεωρούν πως τα καλά φρέσκα ζυμαρικά πρέπει να ανοίγονται με το χέρι (με πλάστη, σαν το φύλλο) πάνω σε ξύλινη επιφάνεια. Έτσι συγκρατούν καλύτερα τη σάλτσα. Επειδή όμως η συγκεκριμένη τεχνική χρειάζεται χρόνια για να τελειοποιηθεί, η δεύτερη και αξιοπρεπέστατη επιλογή είναι μια μηχανή ζυμαρικών. Επειδή υπάρχουν διάφορα είδη, φρόντισε να κάνεις τη σωστή επιλογή που θα σε βγάλει ασπρόσωπο/η για χρόνια! 

Εδώ θα βρεις τη μοναδική μηχανή παρασκευής ζυμαρικών, που θα σου λύσει τα χέρια στην κουζίνα 

ReplyForward

Share this post

Scroll to Top