Εκτός από το τι χρειάζεται να προσέξεις , θα χρειαστείς στην κουζίνα και τους κατάλληλους συμμάχους ενόψει και του Πάσχα
Κάθε νοικοκυρά υπερηφανεύεται πως οι δικές της φλαούνες είναι μακράν οι καλύτερες. Το ίδιο ισχυρίζεται και για τα ζυμωτά της ψωμιά. Κάποιες μοιράζονται ευχαρίστως τα tips που συντελούν στην επιτυχία τους και άλλες πάλι, τα κρατάνε σαν επτασφράγιστο μυστικό. Γι΄αυτό όμως είμαστε εμείς εδώ, για να σου τα αποκαλύψουμε!
Οι άπειρες νοικοκυρές ακολουθούν μια συνταγή σαν Ευαγγέλιο σε μια προσπάθεια τίποτα να μην πάει στραβά. Παρ’ όλα αυτά, με μαθηματική ακρίβεια, στο τέλος ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Οπότε, αν δεν έχεις ξαναφτιάξει φλαούνες, καλύτερα για πρώτη φορά να έχεις δίπλα σου κάποια που κατέχει άριστα την τέχνη. Ο βασικός λόγος είναι γιατί όπως θα διαπιστώσεις στην πράξη, δεν ακολουθεί πιστά τη συνταγή. Οι συνταγές είναι απλώς ένας οδηγός, που δείχνει τα βασικά βήματα που καλείσαι να ακολουθήσεις. Σημασία έχει να χρησιμοποιείς το δικό σου κριτήριο. Αν παρατηρήσεις πως η η γέμιση χρειάζεται περισσότερα υγρά συστατικά ή το αντίθετο, ή ότι η ζύμη δεν είναι όπως θα έπρεπε, τότε θα πρέπει να δράσεις αυτόβουλα. Ακόμη και αν δεν έχεις την πολυτέλεια να έχεις παρά το πλευρό σου μια “μαστόρισσα” του είδους, μη φοβηθείς. “Ρίσκαρε” και πρόσθεσε υλικά μέχρι να πειστείς ότι έχεις το ποθητό αποτέλεσμα.
Και όπως κάθε συνταγή χρειάζεται τα κατάλληλα υλικά για να αναδειχθεί και να απογειωθεί, το ίδιο ισχύει και με τις φλαούνες. Φρόντισε να προμηθευτείς με φρέσκα σπιτικά τυριά και γενικώς φυσικά υλικά προκειμένου να ανταμειφθείς με το ανάλογο αποτέλεσμα. Οι περισσότερες νοικοκυρές υποστηρίζουν πως για να γίνουν αφράτες οι φλαούνες, είναι απαραίτητο το προζύμι. Αν δεν ξέρεις να φτιάχνεις μην ανησυχείς, καθώς πλέον μπορείς να το προμηθευτείς έτοιμο.
Η διαδικασία της φλαούνας πάντα ξεκινά από την προηγούμενη μέρα, με το τρίψιμο των τυριών, την προετοιμασία δηλαδή του περιβόητου “φωκού”. Νωρίς το πρωί της επομένης, η διαδικασία συνεχίζεται. Μετά το ξύπνημα του “φωκού”, ετοιμάζεται η ζύμη, το πλάσιμο και ύστερα περιμένεις να φουσκώσουν οι φλαούνες, τις οποίες έχεις τοποθετήσει προηγουμένως είτε σε λαμαρίνες είτε στους παραδοσιακούς τσέστους.
Να θυμάσαι πως δεν πρέπει να το παρακάνεις με τη ζάχαρη. Εκτός του ότι δε χρειάζεται στην προκειμένη, η πολλή ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει “καθίζηση”. Για αφράτη και εύγευστη φλαούνα, χρησιμοποίησε την τακτική του “τόσο-όσο”.
Εξίσου σημαντικό με την παρασκευή, είναι και το ψήσιμο. Μην ανοίγεις σε καμία περίπτωση τον φούρνο κάθε τρεις και λίγο. Διότι με αυτόν τον τρόπο, αλλάζεις τη θερμοκρασία που έχει ήδη ο φούρνος και ταυτόχρονα προκαλείς τσακίσματα στις φλαούνες σου. Βάλε τα ταψιά μαζί στο φούρνο και κράτα ώρα ώστε να μην τον ανοιγοκλείνεις συνέχεια. Εάν διαθέτεις τον παραδοσιακό φούρνο, τότε δικαίως θα τον προτιμήσεις, όσο χρονοβόρα και αν είναι η διαδικασία του πυρώματος. Να θυμάσαι πως η φλαούνα θέλει τον χρόνο της να ψηθεί, αλλά και τη σωστή θερμοκρασία για να πάρει το κατάλληλο χρώμα. Για να το διασφαλίσεις, προθέρμανε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Μετά από 20 λεπτά, χαμήλωσε τη θερμοκρασία στους 175-180 βαθμούς και στο τέλος ανέβασε την και πάλι στους 200 για να πάρουν χρώμα. Τα ταψιά πρέπει να βρίσκονται στη μέση του φούρνου, ούτε πολύ χαμηλά, ούτε πολύ ψηλά.
Μπορείς να προνοήσεις εξ αρχής και όταν κρυώσουν, να φυλάξεις μερικές φλαούνες στην κατάψυξη, τυλιγμένες σε αλουμινόχαρτο ή μεμβράνη κουζίνας. Έτσι, ακόμη και όταν περάσει το Πάσχα, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι τη ξεπαγώσεις και να τη ζεστάνεις στον φούρνο. Η φλαούνα σου θα είναι σαν φρεσκοψημένη.
Σε περίπτωση που σου περισσέψει ζυμάρι, μην το πετάξεις. Αντ΄αυτού, αξιοποίησε το, φτιάχνοντας ψωμάκια και πίτες. Με την προσθήκη χαλλουμιού και δυόσμου, θα φτιάξεις υπέροχες χαλουμόπιτες, ενώ με την προσθήκη μαύρων ελιών και κρεμμυδιού, νοστιμότατες ελιόπιτες.
Τα ζυμωτά ψωμιά που έχουν επίσης την τιμητική τους τις μέρες του Πάσχα, έχουν τα δικά τους μυστικά. Η ξεκούραση της ζύμης είναι το Α και το Ω. Άφησε την να ωριμάσει και να αναπτυχθεί το πλέγμα της γλουτένης σωστά, ώστε να γίνει ελαστική. Γι’ αυτό, χρειάζεται περίσσια υπομονή, αλλά θα σε αποζημιώσει το τελικό αποτέλεσμα. Όλα τα υλικά είναι προτιμότερο να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου, ιδανικά στους 24-25°C. Όταν η συνταγή απαιτεί ζεστό νερό, αυτό δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 30-3ºC. Οι πιο δυνατές θερμοκρασίες καίνε τη μαγιά, η οποία για ενεργοποιηθεί η μαγιά θέλει…γλύκα. Γι΄αυτό “τάισε” την με χαρουπάλευρο, ζάχαρη, μελάσα ή μέλι. Όλες αυτές οι προσθήκες, βοηθούν στο σωστό χρώμα, γεύση και άρωμα του ψωμιού. Όσο περισσότερο ζυμώνεις τη ζύμη, τόσο πιο γρήγορα θα φουσκώσει και θα μειωθεί ο χρόνος αναμονής. Αν απλά ανακατέψεις τα υλικά, τότε ο χρόνος αναμονής φουσκώματος και ωρίμανσης της ζύμης είναι σχεδόν ο διπλάσιος, γύρω στις 3,5 ώρες. Για να σιγουρευτείς ότι η ζύμη φούσκωσε-ωρίμασε σωστά, κάνε ένα βαθούλωμα σ’ ένα σημείο με το δάχτυλο σου. Αν επανέλθει στο σχήμα, σημαίνει ότι θέλει κι άλλο χρόνο ωρίμανσης. Αν μείνει το βαθούλωμα, είναι έτοιμη για πλάσιμο. Για να σιγουρευτείς ότι έχεις ζυμώσει σωστά τη ζύμη στο χρόνο που απαιτείται, τράβηξε ένα κομματάκι. Αν αυτό είναι ελαστικό και τραβιέται, τότε η ζύμη είναι έτοιμη. Αν κόβεται απότομα και ξεφτίζει ή κόβεται, σημαίνει ότι θέλει κι άλλο ζύμωμα. Με το να χαράζεις τα ψωμιά στην επιφάνεια τους με ένα κοφτερό μαχαίρι, βοηθάς στο σωστό φούσκωμα κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Προστατεύεις επίσης από ανόμοιο φούσκωμα από τον εγκλωβισμένο αέρα στη ζύμη. Ένας καλά προθερμασμένος δυνατός φούρνος με αρκετή υγρασία, ψέκασμα ή παγάκια σε καυτό σκεύος στο εσωτερικό, δημιουργούν τραγανή κόρα και σωστά ψημένο σπιτικό ψωμί.
Για να σιγουρευτείς πότε είναι σωστά ψημένο το ψωμί, μετά τον αναγραφόμενο χρόνο ψησίματος, χτύπησε τη βάση του. Αν ο ήχος ακούγεται κούφιος, τότε το ψωμί είναι ψημένο. Αν ακούγεται βαρύς, χρειάζεται κι άλλο ψήσιμο. Άφησε το ψωμί να σταθεί σε σχάρα ή σε πανί για 15′ μετά το ψήσιμο, για να στεγνώσει σωστά το εσωτερικό του.
Φυσικά τα πιο πάνω μυστικά δεν αρκούν, αν δεν έχεις τους κατάλληλους συμμάχους. Ένας καλός ηλεκτρικός φούρνος είναι καίριας σημασίας, το ίδιο και ένα δυνατό μίξερ. Ειδικά για το δεύτερο που είναι πιο εύκολο να το αποκτήσεις, μην χάσεις τις προσφορές ΕΔΩ προκειμένη να αποκτήσεις το ιδανικό σε τιμή ευκαιρίας!