Search
έξυπνα-online

Πώς να ψωνίσεις έξυπνα online

H πανδημία έκανε ολοένα και περισσότερους να εξοικειωθούν με το online shopping. Γιατί κακά τα ψέματα. Τι πιο ωραίο απ’ το να χαλαρώνεις στον καναπέ συντροφιά μ’ ένα ποτήρι κρασί και την ίδια ώρα να κάνεις τα ψώνια σου απ’ την άνεση και την ηρεμία του σπιτιού σου. Βέβαια, στον παράδεισο του online shopping δεν είναι όλα ρόδινα. Υπάρχουν και κρυμμένες παγίδες. Ο πιο κάτω οδηγός όμως θα σε βοηθήσει να αποφύγεις τις “κακοτοπιές” και να επενδύσεις έξυπνα τα χρήματά σου. 

 1. Εντόπισε το κατάστημα που προτιμάς 

Αν στο λιανικό εμπόριο υπάρχουν δεκάδες καταστήματα με τα ίδια προϊόντα, στο διαδίκτυο υπάρχουν χιλιάδες αντίστοιχα. Γι΄αυτό χρειάζεται να κάνεις έρευνα αγοράς -διαδικτυακή αυτή τη φορά- ανάλογα με τις ανάγκες σου. Είναι σημαντικό να αγοράσεις από εκεί που εμπιστεύεσαι. Γιατί σε αντίθεση με το φυσικό κατάστημα που μπορείς να δεις τόσο το προϊόν όσο και τον λειτουργό εξυπηρέτησης, στο online shopping τα πράγματα είναι σαφώς πιο περίπλοκα. Αν θέλει κάποιος να κρυφτεί, μπορεί να το κάνει εύκολα. Μη δίνεις λοιπόν την κάρτα και τα προσωπικά σου στοιχεία σε καταστήματα που αμφιβάλεις για το εάν υπάρχουν στα αλήθεια. 

 1. Έλεγξε την ασφάλεια της ιστοσελίδας

Αυτό είναι ένα καίριο βήμα. Ίσως έχεις παρατηρήσει το μικρό εικονίδιο με την κλειδαριά στην άκρη του πεδίου με το URL. Αυτό το εικονίδιο δείχνει ότι η ιστοσελίδα στην οποία βρίσκεσαι έχει εγκατεστημένη προστασία απορρήτου. Επιπλέον, εάν η διεύθυνση URL ξεκινά με το “https” σημαίνει ότι υπάρχει ασφαλής διαδικτυακή σύνδεση. Εάν δεν υπάρχει τίποτα απ’ τα δύο ή ιδανικά και τα δύο, μην εμπιστευτείς ένα site που δεν σου παρέχει προστασία προσωπικών δεδομένων.

 1. Απέφυγε κοινόχρηστα WiFi

Όσο και αν μπαίνεις στον πειρασμό να κάνεις τα ψώνια σου όσο βρίσκεσαι για καφέ ή στο διάλειμμα από τη δουλειά, μην δώσεις προσωπικές πληροφορίες και τα στοιχεία της κάρτας σου αν είσαι συνδεδεμένος/η σε κοινόχρηστο WiFi. Γιατί πολύ απλά υπάρχει κίνδυνος υποκλοπής των προσωπικών σου δεδομένων. Προτίμησε να κάνεις τις αγορές σου σε ένα πιο ασφαλές μέρος. 

 1. Κάνε εγγραφή στο newsletter ή γίνε μέλος στο κατάστημα 

Τα περισσότερα online καταστήματα προσφέρουν κωδικούς έκπτωσης είτε με την πρώτη παραγγελία σου είτε στέλνοντάς σου έναν ειδικό κωδικό έκπτωσης για την εγγραφή σου στο newsletter τους. Γενικώς με την εγγραφή στο newsletter θα έχεις τη δυνατότητα να πετύχεις καλύτερες ευκαιρίες, αφού θα μαθαίνεις πρώτος/η για τα events, τις προσφορές και τις εκπτώσεις του καταστήματος που σε ενδιαφέρει. 

 1. Τσέκαρε την πολιτική επιστροφών

Μπορεί ένα κατάστημα να έχει δωρεάν μεταφορικά για την αποστολή της αγοράς, αλλά όχι και για την επιστροφή του προϊόντος. Θα ήταν καλό να γνωρίζεις εκ των προτέρων τι ισχύει, προτού λάβεις το προϊόν και επιθυμείς για τον οποιοδήποτε λόγο να το επιστρέψεις. Yπάρχουν καταστήματα που διαθέτουν και πολιτική ακύρωσης της παραγγελίας σου. 

 1. Έλεγξε τον τρόπο πληρωμής 

Υπάρχουν διάφορες επιλογές πληρωμής. Από τις πιο ασφαλείς είναι είτε με αντικαταβολή είτε με πληρωμή στο φυσικό κατάστημα. Έτσι δε θα χρειαστεί να αγχώνεσαι για την επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση που για τον άλφα ή βήτα λόγο δεν είσαι ικανοποιημένος/ή από το προϊόν. 

 1. Διάβασε τις κριτικές 

Προτού αγοράσεις online από κάποιο κατάστημα, καλό είναι κάνεις πρώτα μια έρευνα διαδικτυακά σε σχέση με τις κριτικές, την εξυπηρέτηση πελατών, τους χρόνους παράδοσης, το after service, καθώς και την εγγύηση των προϊόντων, εκεί και όπου υφίσταται. 

 1. Εκμεταλλεύσου τη δωρεάν αποστολή

Εάν θέλεις να αγοράσεις κάτι από ένα κατάστημα και διαθέτει δωρεάν μεταφορικά από ένα καθορισμένο ποσό και άνω, μπορεί να σου συμφέρει να κάνεις ακόμη μια επιπρόσθετη αγορά, πιο μικρής αξίας, παρά να πληρώσεις απευθείας το κόστος αποστολής. 

 1. Εκμεταλλεύσου τις wishlists

Τα περισσότερα καταστήματα σού δίνουν τη δυνατότητα να δημιουργείς μια wishlist με την εγγραφή σου στη σελίδα τους και σε ειδοποιούν με newsletter μέσω του email σου, όταν αυτά τα προϊόντα βρίσκονται σε προσφορά.

 1. Πριν πατήσεις “add to basket”, κάνε έρευνα αγοράς 

Προτού προβείς σε αγορά, αντέγραψε τη σύντομη περιγραφή του προϊόντος στη μηχανή αναζήτησης Google και πάτησε search. Θα σου βγάλει πολλά καταστήματα που διαθέτουν το ίδιο προϊόν και έτσι θα διαπιστώσεις εάν το βρήκες σε συμφέρουσα τιμή.

 1. Πριν παραγγείλεις οτιδήποτε, τσέκαρε την αρχική σελίδα και τη σελίδα στο Facebook του εκάστοτε καταστήματος 

Πολλά online καταστήματα κάνουν προσφορές σε πελάτες τους που ακολουθούν τη σελίδα τους στο Facebook, δίνοντας κάποιον εκπτωτικό κωδικό. Επιπλέον, τσέκαρε στη σελίδα στο Facebook εάν υπάρχουν αρνητικά σχόλια/κριτικές. Μη δίνεις όμως ποτέ προσωπικά στοιχεία μέσα από FB σελίδες και μην κάνεις αγορές από ύποπτες σελίδες στο Facebook που δεν διαθέτουν επίσημη ιστοσελίδα καταστήματος. Σημείωσε ότι πολλά online καταστήματα αναγράφουν σε banners σε περίοπτη θέση τυχόν προσφορές. Στη δική μας ιστοσελίδα, υπάρχουν μονίμως ειδικές προσφορές για το ηλεκτρονικό μας κατάστημα στην κεντρική σελίδα. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι να πατήσεις το εικονίδιο click here και να δεις ποια προϊόντα μας βρίσκονται σε έκπτωση.

Share this post

Scroll to Top

Subscribe to our newsletter

Stay up to date with our latest news and offers.