Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην Κύπρο σε συνδυασμό με την αυξημένη κατανάλωση ρεύματος μάς καλούν να είμαστε σωστά προετοιμασμένοι
Ορισμένες ηλεκτρικές συσκευές είναι πιο «ευαίσθητες» από κάποιες άλλες. Συνάμα το γεγονός ότι την καλοκαιρινή περίοδο λόγω ζέστης αυξάνεται η χρήση των περισσότερων συσκευών και η κατανάλωση ρεύματος, εκ των πραγμάτων δημιουργεί την ανάγκη αναβάθμισης του ηλεκτρολογικού πίνακα του σπιτιού μας, προκειμένου να επιλυθούν τυχόν προβλήματα και το κυριότερο να διατηρήσουμε τόσο εκείνο όσο και την οικογένειά μας, ασφαλή.
Οι πιο επίφοβες συσκευές που χρειάζονται περισσότερο την προσοχή μας αυτό το διάστημα, είναι το ψυγείο, ο καταψύκτης και το κλιματιστικό, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες ενδέχεται να επιβαρύνουν τη λειτουργία τους. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει πως απαραίτητα οι ηλεκτρικές συσκευές μας θα παρουσιάσουν βλάβη μόλις αρχίσει να ανεβαίνει ο υδράργυρος.
Συνήθως τα όποια προβλήματα προκύπτουν όταν η ζέστη συνδυαστεί με την κακή χρήση. Γι΄αυτό είναι καίριας σημασία οι συσκευές να είναι τοποθετημένες στο κατάλληλο σημείο, να συντηρηθούν ενόψει της έντονης χρήσης που θα τύχουν το επόμενο διάστημα, καθώς επίσης να χρησιμοποιούνται σωστά.
Το νου σου στον βασιλιά και τη ντάμα του
Ο «βασιλιάς» της κουζίνας δεν είναι άλλος από το ψυγείο και η «ντάμα» του, ο καταψύκτης. Για να μη «χάνεται» η ψύξη τους, χρειάζεται να διασφαλίσεις πως είναι τοποθετημένα σ’ ένα σκιερό μέρος. Αν είναι σε σημείο που τα «χτυπά» ο ήλιος, τα μοτέρ τους θα χρειάζεται να λειτουργούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα λόγω της αυξημένης εξωτερικής θερμοκρασίας. Κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται η κατανάλωση ρεύματος, ενώ θα υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να παρουσιάσουν βλάβη. Για να αποφύγεις την υπερθέρμανση του συμπιεστή τους, θα πρέπει να απέχουν λίγα εκατοστά από τον τοίχο και από τα ράφια δεξιά-αριστερά, σε περίπτωση που υπάρχουν. Το τακτικό καθάρισμα -ειδικά στα λάστιχα της πόρτας- είναι επιβεβλημένο προκειμένου να κλείνει αεροστεγώς και να μην χάνεται η ψύξη. Για να μην επηρεαστεί το επίπεδο ψύξης, φρόντισε να απομακρύνεις με μια μαλακή βούρτσα ή με την ηλεκτρική σκούπα τη σκόνη και τα χνούδια που μαζεύονται στη μαύρη μεταλλική σχάρα στην πλάτη του ψυγείου. Πέρα από την ψύξη, η καθαριότητας της σχάρας επηρεάζει τη λειτουργία του μοτέρ.
Παράλληλα, δεν πρέπει να αμελείς την τακτική απόψυξη τόσο για το ψυγείο όσο και για τον καταψύκτη σου. Διαφορετικά, ο σχηματισμός πάγου ενδέχεται να επιβαρύνει τη λειτουργία του μοτέρ. Με την τακτική απόψυξη όμως, θα προλάβεις πιθανή βλάβη και συνάμα θα μειώσεις τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Εκτός βέβαια και αν οι συσκευές σου διαθέτουν τη σωτήρια λειτουργία no frost.
Aκόμη ένα «βήμα» προς τη σωστή χρήση είναι να ρυθμίσεις τη θερμοκρασία της ψύξης στους 4 βαθμούς Κελσίου και της κατάψυξης στους -19 βαθμούς. Αν επιλέξεις μικρότερες τιμές, τότε θα αναγκάσεις το μοτέρ να λειτουργεί άσκοπα, εφόσον δε θα έχεις κάποιο όφελος στη συντήρηση των τροφίμων σου. Όσο λιγότερο αυξάνεται η θερμοκρασία από τα επιθυμητά επίπεδα, τόσο λιγότερο θα πρέπει να λειτουργεί το μοτέρ για να την επαναφέρει στην τιμή που έχεις ρυθμίσει. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να ανοίγεις την πόρτα του ψυγείου ή του καταψύκτη μόνο όταν είναι πραγματικά απαραίτητο και για όσο το δυνατόν συντομότερο χρονικό διάστημα.
Τη δροσιά του να έχεις
Απαραίτητη προϋπόθεση για να παρατείνεις τη διάρκεια ζωής των κλιματιστικών σου, είναι η ετήσια συντήρησή τους από έναν αδειούχο ψυκτικό. Μπορείς όμως και εσύ με τη σειρά σου να βοηθήσεις τις συσκευές σου να ανταπεξέλθουν στη ζέστη της εποχής, προστατεύοντας αρχικά την εξωτερική μονάδα. Είναι απαραίτητο να μην εμποδίζεται η ροή του αέρα στον ανεμιστήρα της. Σε περίπτωση που υπάρχουν φυτά σε κοντινή απόσταση, φρόντισε να απέχουν τουλάχιστον 30 εκατοστά από αυτήν, ακόμη και όταν μεγαλώνουν. Παράλληλα, δεν πρέπει να αμελείς τον τακτικό καθαρισμό των φίλτρων. Σε περίπτωση που χρησιμοποιείς τα κλιματιστικά σου καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, καλό θα είναι να τα καθαρίζεις ανά τρίμηνο. Σε ό,τι αφορά την σωστή χρήση τους, μη ρυθμίζεις τη θερμοκρασία κάτω από τους 26 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι. Αυτό το όριο είναι σημαντικό και για τη δική σου υγεία, αφού όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά του εσωτερικού χώρου από το εξωτερικό περιβάλλον, τόσο περισσότερο θα καταπονείται ο οργανισμός σου. Συνάμα, έτσι θα εξοικονομήσεις κατανάλωση, κάτι που θα φανεί και στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Μην προσπαθείς να δροσίσεις δύο χώρους ταυτόχρονα με την ίδια συσκευή, ή να αφήνεις ανοιχτή είτε την πόρτα είτε το παράθυρο. Διότι έτσι οδηγείς σε υπερλειτουργία τη συσκευή σου, αυξάνοντας τον κίνδυνο να χαλάσει.
Ρούχα μαζί που πλύθηκαν κι έχουνε γίνει…λαμπερά
Σίγουρα δεν το υπολόγιζες, αλλά ναι, κατά την καλοκαιρινή περίοδο χρειάζεται προσοχή και το πλυντήριο των ρούχων σου. Εξού και πρέπει να διασφαλίσεις ότι είναι τοποθετημένο σε σημείο που δεν εκτίθεται απευθείας στον ήλιο. Διαφορετικά ενδέχεται να εμφανίσουν βλάβη τα ηλεκτρικά τους εξαρτήματα ή να καταστραφούν τα πλαστικά τους μέρη.
Το ρεύμα και τα μάτια σου
Σε περίπτωση που έχεις παρατηρήσει να τρεμοπαίζουν τα φώτα του σπιτιού σου, περίεργους ήχους να προέρχονται από τον ηλεκτρολογικό πίνακα ή τις πρίζες, ακόμη και ξαφνικές διακοπές ρεύματος, τότε θα πρέπει άμεσα να διευθετήσεις να καλέσεις έναν ηλεκτρολόγο. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να το αμελήσεις. Γιατί εκτός ότι την καλοκαιρινή περίοδο είναι αυξημένη κατανάλωση ρεύματος, μιλάμε για την ασφάλεια τόσο της οικογένειας όσο και του σπιτιού σου. Και δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από αυτό. Άλλωστε, όλοι μας θέλουμε να περάσουμε ένα ανέμελο καλοκαίρι! Στο χέρι μας είναι.
Δες όσα χρειάζεσαι το φετινό καλοκαίρι ΕΔΩ