Γιατί και ο πολύτιμος βοηθός σου στην κουζίνα, χρειάζεται φροντίδα
Οι απαιτητικοί ρυθμοί της καθημερινότητάς μας, έχουν καταστήσει το πλυντήριο των πιάτων από πολυτέλεια σε μια απαραίτητη ηλεκτρική συσκευή για κάθε νοικοκυριό. Παράλληλα δεν μας εξοικονομεί απλά χρόνο, αλλά και χρήμα, καθώς με τη χρήση του καταναλώνουμε στο τέλος της ημέρας λιγότερο νερό και απορρυπαντικό πιάτων. Όπως ισχύει για κάθε ηλεκτρική συσκευή, έτσι και στην προκειμένη απαιτείται σωστή χρήση και φροντίδα.
Στην πράξη έχει αποδειχθεί πολλές φορές πως η λανθασμένη χρήση των συσκευών ή το μη επαρκές καθάρισμά τους, οδηγεί στο να χαλάνε πιο εύκολα και κατά επέκταση να μειώνεται η διάρκεια ζωής τους. Επειδή όμως η αγορά ενός πλυντηρίου πιάτων αποτελεί μια επένδυση -όπως ισχύει και για τις πλείστες ηλεκτρικές συσκευές- χρειάζεται να διασφαλίσεις ότι το χρησιμοποιείς σωστά και πως το καθαρίζεις σε τακτική βάση.
Εύλογα θα αναρωτιέσαι κάθε πόσο χρειάζεται καθάρισμα. Μια φορά τον μήνα είναι το ιδανικό, διασφαλίζοντας την απόδοσή του. Ωστόσο, είναι συνετό μετά από κάθε πλύση να αφαιρείς το φίλτρο και να το καθαρίζεις από τυχόν υπολείμματα τροφών. Το ξέπλυμα με άφθονο νερό και το ελαφρύ τρίψιμο με μια οδοντόβουρτσα είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος.
Σε ό,τι αφορά τον μηνιαίο καθαρισμό, χρειάζεται να αδειάσεις εντελώς το πλυντήριο των πιάτων και να αφαιρέσεις τα συρτάρια. Ακολούθως αφαιρείς το φίλτρο νερού στον πάτο του πλυντηρίου. Καθαρίζεις τα φίλτρα με χλιαρό νερό. Τοποθετείς πίσω τα καθαρά φίλτρα και συρτάρια. Στη συνέχεια, απολυμαίνεις το εσωτερικό με ένα συντηρητικό πλυντηρίου μιας χρήσης, το οποίο μπορείς να προμηθευτείς από το σούπερ μάρκετ και χρησιμοποιείς σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Αμέσως μετά θα προγραμματίσεις το πλυντήριο να δουλέψει άδειο σε υψηλή θερμοκρασία. Μετά από αυτή τη διαδικασία, όχι μόνο θα δεις πιο αστραφτερό το εσωτερικό, αλλά συνάμα θα διαπιστώσεις ότι πλέον έχει μια ευχάριστη μυρωδιά.
Μην παραλείψεις να το καθαρίσεις και εξωτερικά. Σε περίπτωση που η επιφάνειά είναι inox, στο εμπόριο θα βρεις ειδικές καθαριστικές κρέμες για ανοξείδωτες επιφάνειες. Διαφορετικά, μπορείς απλά να το καθαρίσεις με υγρό βιτέξ και να το στεγνώσεις με καθαρή πετσέτα μικροϊνών για να αποφύγεις τα χνούδια.
Πέρα από τον μηνιαίο καθαρισμό, είναι καθοριστικό το πώς χρησιμοποιείς το πλυντήριο των πιάτων σου. Δεν πρέπει να κάνεις διπλό κόπο, χρειάζεται ωστόσο να καθαρίζεις τα υπολείμματα των τροφών με ένα χαρτί κουζίνας. Οι ειδικοί συστήνουν να μην ξεπλένεις με νερό, καθώς έτσι ουσιαστικά δεν πραγματοποιείται η λειτουργία του απορρυπαντικού. Η πρόπλυση βοηθάει μόνο όταν δεν έχεις σκοπό να βάλεις άμεσα πλυντήριο, ώστε να μην ξεραθούν τα υπολείμματα τροφών στα πιάτα. Έλεγξε κατά πόσο η συσκευή σου διαθέτει κύκλο μουλιάσματος. Θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις τις δυσοσμίες μέχρι να γεμίσει πλήρως. Προσοχή στην υπερφόρτωση γιατί υπάρχει κίνδυνος να μην αποδώσει σωστά το πλυντήριο και να μην καθαριστούν αποτελεσματικά τα σκεύη. Αξιοποιείς σωστά τη χωρητικότητα του προκειμένου να εξοικονομήσεις νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, προστατεύοντας συνάμα το περιβάλλον.
Επίσης είναι εξίσου σημαντικό να τοποθετείς σωστά τα σκεύη. Στο πάνω συρτάρι μπαίνουν τα ποτήρια και τα φλιτζάνια. Στο κάτω, τα πιάτα και οι κατσαρόλες. Τα στερεώνεις αποτελεσματικά έτσι ώστε να μην αναποδογυριστούν κατά τη χρήση, που θα έχει ως συνέπεια να μην καθαριστούν καλά. Τα ποτήρια, τα φλιτζάνια, τα μπολ, οι κατσαρόλες και όλα τα σκεύη με κοιλότητες πρέπει να ακουμπούν προς τα κάτω. Ιδανικά αφήνεις μια ελαφρά κλίση για να κινείται ελεύθερα το νερό. Τέλος, προσέχεις όσα σκεύη έχουν μεγάλο όγκο να μην εμποδίζουν την περιστροφή των εκτοξευτήρων νερού.
Χρειάζεται να έχεις υπόψη πως δεν μπαίνουν όλα τα σκεύη και τα σερβίτσια στο πλυντήριο πιάτων. Μαχαιροπίρουνα με ξύλινες λαβές, ποτήρια με διακόσμηση, πολύτιμα κρύσταλλα, ασημένια ή χάλκινα σκεύη, αλουμινένιες κατσαρόλες και κάποια πλαστικά είναι μερικά παραδείγματα που πρέπει να πλένονται στο χέρι. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η πίεση του νερού στο πλυντήριο ενδέχεται να τα θαμπώσουν, να τα ξεθωριάσουν, ακόμη και να τα καταστρέψουν.
Μην παραλείπεις να γεμίζεις τις θήκες του πλυντηρίου με ειδικό αλάτι και λαμπρυντικό για το σκληρό νερό. Έτσι αποφεύγεις τη θαμπάδα που είναι πιθανόν να προκληθεί από τα υπολείμματα που αφήνει το νερό στα τοιχώματα του πλυντηρίου.
Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, συμβάλλεις και παρατείνεις την αποτελεσματικότητα και τη διάρκεια ζωής της συσκευής σου. Γιατί όπως πολύ σωστά πρεσβεύει η σοφή λαϊκή ρήση: “Του φρονίμου τα παιδιά πριν πεινάσουν, μαγειρεύουν”. Άρα φροντίζεις το πλυντήριο των πιάτων σου για να σε συντροφεύει για όσα περισσότερα χρόνια γίνεται.
Περισσότερα σχετικά με τα πλυντήρια πιάτων ΕΔΩ