Search
lg-refrigeration

Πώς να επιλέξεις το κατάλληλο ψυγείο

Αναμφίβολα, αποτελεί τον «βασιλιά» κάθε κουζίνας Το ψυγείο είναι μια από τις βασικότερες ηλεκτρικές συσκευές μιας κουζίνας. Γι΄αυτό και η επιλογή του προαπαιτεί έρευνα αγοράς για να προχωρήσεις σε μια σωστή επένδυση. Γιατί γι΄αυτό ακριβώς πρόκειται. Για μια επένδυση, που θα συντροφεύει εις βάθος χρόνου. Δεν είναι απλά μια συσκευή που θα διατηρεί τα τρόφιμα σε χαμηλή θερμοκρασία. Χρειάζεται να λάβεις υπόψη μια σειρά από παράγοντες προκειμένου να ανταποκρίνεται στις ανάγκες σου. Όχι μόνο αυτό, αλλά συνάμα να συμβαδίζει με τον ίδιο σου τον χώρο.

Οπότε, ο πρώτος παράγοντας που καλείσαι να λάβεις υπόψη είναι κατά πόσο το ψυγείο σου θα είναι εντοιχιζόμενο ή ελεύθερο. Σε περίπτωση που επιλέξεις να είναι εντοιχιζόμενο, θα χρειαστεί να προνοήσεις για έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο όπου θα τοποθετηθεί. Το εντοιχιζόμενο είναι συνήθως μικρότερο σε διαστάσεις, σε αντίθεση με το ελεύθερο. Το πρώτο έχει κατά βάση χαμηλότερες επιδόσεις λόγω του περιορισμένου αερισμού του εντός του κουτιού εντοίχισης, ενώ το δεύτερο εύλογα έχει καλύτερο αερισμό και υψηλότερες επιδόσεις. Η πλειοψηφία επιλέγει ωστόσο το εντοιχιζόμενο ένεκα της αισθητικής ομοιογένειας που δημιουργεί στον χώρο της κουζίνας, καθώς το ελεύθερο χρειάζεται να επιλεγεί προσεκτικά ώστε να συνάδει με τις υπόλοιπες συσκευές. Αυτό θα το αποφασίσεις συνδυαστικά με τη χωρητικότητα του ψυγείου, την οποία θα πρέπει να υπολογίσεις ανάλογα και με τις ανάγκες σου.

Η χωρικότητα, η οποία μετριέται σε λίτρα, είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις διαστάσεις του ψυγείου. Θα πρέπει να γνωρίζεις εκ των προτέρων ποιες είναι οι διαθέσιμες διαστάσεις του χώρου της κουζίνας σου όπου θα τοποθετήσεις το ψυγείο. Πρακτικά, οι περιορισμοί στις εξωτερικές διαστάσεις του ψυγείου θέτουν και τους αντίστοιχους περιορισμούς στην χωρητικότητά του. Όταν θα μπεις λοιπόν στη διαδικασία μέτρησης των εξωτερικών διαστάσεων που θες να έχει το ψυγείο σου, συνυπολόγισε και τον απαιτούμενο ελεύθερο χώρο που θα πρέπει να αφήσεις γύρω από αυτό, ώστε να διευκολύνεις την αποδοτικότερη λειτουργία του. Να έχεις υπόψη ότι σε πολλά μοντέλα αναγράφονται ξεχωριστά το πόσα λίτρα χωρητικότητας έχει για ψύξη, πόσα για κατάψυξη και πόσα συνολικά. Ένα από τα σημαντικότερα κριτήρια -που πάντα πρέπει να συνυπολογίζεις για κάθε ηλεκτρική συσκευή- είναι η κατανάλωση του ρεύματος, καθώς το ψυγείο είναι ολόχρονα σε μόνιμη 24ώρη λειτουργία καθημερινά. Να θυμάσαι πως τα μοντέλα των ψυγείων κατατάσσονται σε ενεργειακές κλάσεις σύμφωνα με την ετήσια κατανάλωση ρεύματος. Ασφαλώς, εξετάζεις την ενεργειακή κλάση συνδυαστικά με την αναμενόμενη ετήσια κατανάλωση. Σημείωσε επίσης πως κάθε ψυγείο είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε να λειτουργεί κανονικά και αποδοτικά εντός συγκεκριμένων πλαισίων θερμοκρασιών.

Επίσης, εάν επιλέξεις ψυγείο με ένα μοτέρ, θα πρέπει να γνωρίζεις πως αυτό είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία τόσο της ψύξης όσο και της κατάψυξης, σε αντίθεση με εκείνο που διαθέτει δύο μοτέρ, το οποίο βέβαια σίγουρα θα είναι πιο ακριβό. Ωστόσο, τα ψυγεία με δύο μοτέρ απαιτούν λιγότερη συντήρηση λόγω της μικρότερης επιβάρυνσης σε επίπεδο λειτουργίας. Παράλληλα, λειτουργούν κανονικά σε μεγαλύτερο εύρος θερμοκρασιών, ενώ προσφέρουν τη δυνατότητα αυτόνομης ενεργοποίησης/απενεργοποίησης.

pixabay.com

Ακόμη ένας παράγοντας που θα χρειαστεί να λάβεις υπόψη είναι κατά πόσο το ψυγείο θα είναι κατασκευασμένο από λαμαρίνα inox ή εάν θα είναι βαμμένο. Εννοείται πως αν προτιμήσεις το πρώτο, κοστίζει περισσότερα, αλλά σε περίπτωση γρατζουνίσματος δε χάνει το χρώμα του, σε αντίθεση με το βαμμένο. Παράλληλα, είναι περισσότερο δεκτικό στα αποτυπώματα από δαχτυλιές. Σε ελεύθερη μετάφραση, χρειάζεται λιγότερο καθάρισμα. Εννοείται πως τα ψυγεία νέας γενιάς που «σέβονται τον εαυτό τους», διαθέτουν ένα σωρό από επιπρόσθετες λειτουργίες, με το αζημίωτο βέβαια. Μεταξύ αυτών, τεχνολογία «no frost» (η συσκευή προλαμβάνει τη δημιουργία πάγου στα εσωτερικά τοιχώματα του ψυγείου), τεχνολογία «anti-finger» (αποτρέπει τη δημιουργία λεκέδων στην επιφάνεια του ψυγείου εξαιτίας των αποτυπωμάτων που αφήνουν τα δάχτυλα), ειδική έξοδο (βρύση) κρύου νερού στην εξωτερική πλευρά της πόρτας, ειδική έξοδο για παγάκια στην εξωτερική πλευρά της πόρτας και mini bar. Τα «έξυπνα ψυγεία» συνδέονται με Wi-Fi στο δίκτυο του σπιτιού και μπορείς να ελέγξεις τη λειτουργία τους μέσω της εφαρμογής που δίνει ο κατασκευαστής.

Ένα σημαντικό «κεφάλαιο» που αφήσαμε για το τέλος είναι ο τύπος του ψυγείου στον οποίο θα καταλήξεις. Για αρχή είναι τα λεγόμενα «ψυγεία ντουλάπες». Οι κλασσικοί ψυγειοκαταψύκτες έχουν δύο πόρτες, μία πάνω και μία κάτω. Τα τελευταία χρόνια όμως έχει κάνει την εμφάνισή του ένας νέος τύπος ψυγείου, που έχει την κατάψυξη δίπλα στο ψυγείο. Έτσι και οι πόρτες είναι η μία δίπλα στην άλλη. Αυτός ο σχεδιασμός εξυπηρετεί όσους χρησιμοποιούν συχνά την κατάψυξη. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι ότι ο χώρος της κατάψυξης είναι μικρότερος, έχει δηλαδή μικρότερο πλάτος. Ο συγκεκριμένος τύπος ψυγείου είναι ιδιαίτερα οικονομικός στην κατανάλωση ρεύματος, έχει από τους μεγαλύτερους χώρους στην κατηγορία και συνήθως έχει έξοδο για δροσερό, φιλτραρισμένο νερό και παγάκια στην πόρτα της κατάψυξης. Είναι ιδανικός για οικογένειες που έχουν ανάγκη να οργανώσουν τα γεύματά τους ξεχωριστά για κάθε μέλος, να ξεχωρίσουν το κρέας από τα λαχανικά, να αποθηκεύσουν ταπεράκια με μαγειρεμένο φαγητό. Μετά είναι τα «γαλλικά ψυγεία». Στα μεγάλα ψυγεία- ντουλάπες, υπάρχει ένας ειδικός τύπος σχεδίασης που λέγεται γαλλική πόρτα ή γαλλικό ψυγείο. Όταν δεις δύο πόρτες στη συντήρηση και μία ή δύο ξεχωριστές πόρτες για την κατάψυξη, ξέρεις ότι έχεις μπροστά σου ένα γαλλικό ψυγείο. Το βασικό πλεονέκτημα είναι ότι δεν ανοίγεις όλη την κατάψυξη την ίδια στιγμή και δεν χάνεται ψύξη. Το ίδιο, φυσικά, ισχύει και για το ψυγείο. Οι ψυγειοκαταψύκτες είναι το κλασικό ψυγείο που έχουν οι περισσότερες οικογένειες. Διαθετει βασική σχεδίαση, με το ψυγείο πάνω και την κατάψυξη κάτω. Τα πιο εξελιγμένα έχουν ξεχωριστά συρτάρια που διατηρούν χαμηλότερη θερμοκρασία για τα ευαίσθητα τρόφιμα, όπως το κρέας και το ψάρι. Έτσι τα τρόφιμα αυτά διαρκούν το διπλάσιο χρόνο χωρίς να καταψύχονται.

Τα τελευταία χρόνια τείνουν να είναι λίγο πλατύτερα από το συνηθισμένο, αλλά η σχεδίαση παραμένει η ίδια. Τα μονόπορτα ψυγεία είναι ιδανικά για φοιτητές. Πρόσεξε ωστόσο να έχει διάφανο συρτάρι για τα λαχανικά, ένα μικρό χώρο κατάψυξης στο πάνω μέρος και θέσεις για μπουκάλια πάνω στην πόρτα.Αν λοιπόν έχεις καταλήξει βάσει των πιο πάνω πού κυμαίνεσαι σε σχέση με τον τύπο, διάλεξε εδώ το ψυγείο που θα συντροφεύει για πάρα πολλά χρόνια, κάνοντας έτσι μια επένδυση με αξία!

Share this post

Scroll to Top

Subscribe to our newsletter

Stay up to date with our latest news and offers.