Search
margot-richard-NJJ7paSBO-c-unsplash

Πώς να επιλέξεις «έξυπνες» συσκευές, φιλικές προς το περιβάλλον

Η 5η Ιουνίου έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ως η παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος. Μια ημέρα που πλέον στις μέρες μας έχει άλλη βαρύτητα σε σχέση με το παρελθόν, καθώς οι περισσότεροι έχουμε αντιληφθεί ότι η φράση: «ο πλανήτης είναι το σπίτι μας», δεν αποτελεί απλά ένα εύηχο σύνθημα. Είναι η πλήρης συνειδητοποίηση πως ό,τι κάνουμε δεν επηρεάζει μόνο εμάς, αλλά και όλο τον κόσμο εκεί έξω. 

Οφείλουμε λοιπόν να σεβόμαστε και να προστατεύουμε τον πλανήτη μας, κάνοντας αρχή ο καθένας από εμάς από το δικό του «βασίλειο». Όλα ξεκινούν από το σπίτι μας. Ο τρόπος που μαγειρεύουμε, πλένουμε τα ρούχα μας, αποθηκεύουμε τα τρόφιμά μας, ψήνουμε το φαγητό μας και οτιδήποτε άλλο κάνουμε, επηρεάζει είτε άμεσα είτε έμμεσα το περιβάλλον, έχοντας αντίκτυπο σε αυτό. 

Εξού και χρειάζεται να επιλέγουμε συσκευές με σύνεση και κριτήρια που μέχρι πρότινος ενδεχομένως αγνοούσαμε. Η παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, είναι μια καλή υπενθύμιση των υποχρεώσεων και της ευθύνης που έχουμε όλοι απέναντί του. 

Εσύ για παράδειγμα, ποια κριτήρια λαμβάνεις υπόψη όταν επιλέγεις τον «βασιλιά» της κουζίνας σου, το ψυγείο; Τα νέας γενιάς ψυγεία διαθέτουν τεχνολογία που βοηθά τα τρόφιμα να παραμένουν φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, είναι σε θέση να απομακρύνουν βακτήρια και οσμές. 

Ομολογουμένως, ένα καλό κατάλοιπο της πανδημίας, είναι η συνήθεια που υιοθετήσαμε οι περισσότεροι να μαγειρεύουμε στο σπίτι. Αυτό πέρα από το θετικό αντίκτυπο στη διατροφή και την υγεία μας, συνέτεινε στην ανάγκη να επενδύσουμε σε μια «έξυπνη» κουζίνα, η οποία μπορεί να αναβαθμίσει την προετοιμασία ενός ποιοτικού γεύματος. Οι νέας τεχνολογίας φούρνοι διαθέτουν ειδικό πρόγραμμα ψησίματος δύο διαφορετικών φαγητών σε διαφορετικές θερμοκρασίες, ακόμη και αν χρειάζονται ξεχωριστό χρόνο ψησίματος. Οι συγκεκριμένοι φούρνοι έχουν τη δυνατότητα να διαιρεθούν σε δύο εντελώς ξεχωριστές ζώνες, ψήνοντας με διαφορετική θερμοκρασία σε κάθε μία από αυτές, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα. Στις ευκολίες πρόσθεσε και το πυρολυτικό σύστημα, που μειώνει τον χρόνο καθαρισμού, κάνοντας τη διαδικασία παιχνιδάκι. 

Ανάλογες «έξυπνες» λειτουργίες διαθέτουν και τα πλείστα πλυντήρια πιάτων, που πλέον δεν αποτελούν πολυτέλεια, αλλά ένα σημαντικό σύμμαχο στην κουζίνα, που εξοικονομεί χρόνο, νερό, ρεύμα και στην τελική, χρήμα. Το πρόγραμμα για πιο βαθύ καθάρισμα, προστατεύοντας συνάμα τα πιο ευαίσθητα σκεύη, δημιουργεί την ανάγκη για λιγότερες πλύσεις, μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας και την επιβάρυνσή του περιβάλλοντος. Επίσης τα περισσότερα εξασφαλίζουν μειωμένη κατανάλωση νερού και διαθέτουν μεγάλη ποικιλία προγραμμάτων, ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν στην απαιτητική καθημερινότητά μας.

Τα ρούχα από την άλλη αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της. Καθημερινά βάζουμε τουλάχιστον ένα πλυντήριο ρούχων την ημέρα, ανάλογα και με τη σύνθεση και τις απαιτήσεις του νοικοκυριού μας. Τα περισσότερα «έξυπνα» πλυντήρια διαθέτουν διάφορες λειτουργίες και προγράμματα, ενώ χάρη στους ειδικούς αισθητήρες τους αναγνωρίζουν τους τύπους υφασμάτων και την ποσότητα λερωμένων ρούχων. Με τη δυνατότητα να επιλέγουν αυτόματα το κατάλληλο πρόγραμμα, προσαρμόζουν τον χρόνο πλυσίματος, τις στροφές, το ξέβγαλμα και όλες τις υπόλοιπες ρυθμίσεις. Σε ελεύθερη μετάφραση, εξοικονομείς χρόνο και ενέργεια, επιβαρύνοντας λιγότερο το περιβάλλον. 

Σημαντική διαφορά στο καθημερινό σου πρόγραμμα και θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, μπορεί να έχει επίσης και ένα στεγνωτήριο ρούχων με «έξυπνες» λειτουργίες. Χάρη στη μεγάλη ποικιλία προγραμμάτων, κάθε φορά χρησιμοποιείς εκείνο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σου, για πιο οικονομικό και γρηγορότερο στέγνωμα. Υπάρχουν στεγνωτήρια που διακόπτουν αυτόματα τη λειτουργία τους μόλις ολοκληρωθεί ο επιθυμητός χρόνος, αποφεύγοντας κατά αυτόν τον τρόπο την άσκοπη σπατάλη ενέργειας και την υπερβολική έκθεση των ρούχων στη θερμότητα, μειώνοντας τη φθορά τους. 

Ακόμη ένα σημαντικό πλεονέκτημα που έχουν αρκετές «έξυπνες» συσκευές είναι η λειτουργία smart access, που επιτρέπει στους καταναλωτές να τις χειρίζονται μέσω των smartphone τους. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να ενεργοποιήσουν και να απενεργοποιήσουν την ηλεκτρική τους συσκευή, καθώς και να παρακολουθούν τη λειτουργία της ενώ απουσιάζουν από το σπίτι, εξοικονομώντας χρόνο και ενέργεια.

Αρκετές συσκευές επιτρέπουν στους καταναλωτές να κατεβάζουν νέες προηγμένες αναβαθμίσεις των προγραμμάτων και των λειτουργικών συστημάτων για τις συσκευές τους, αξιοποιώντας στο έπακρο τη διάρκεια ζωής τους, με γνώμονα πάντα την προστασία του περιβάλλοντος. Γιατί μην ξεχνάς πως όλοι μπορούμε να βάλουμε το λιθαράκι μας. Ο καθένας με τον τρόπο του. 

Βρες την «έξυπνη» ηλεκτρική συσκευή που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σου, ΕΔΩ 

Share this post

Scroll to Top

Subscribe to our newsletter

Stay up to date with our latest news and offers.