Search
εξοικονόμηση-ρεύματος

Πώς να εξοικονομήσεις ρεύμα καλοκαιριάτικα 

Από τη μια ο καύσωνας και από την άλλη η νέα αύξηση στο ηλεκτρικό ρεύμα -που κυμαίνεται γύρω στο 24%- μας κάνουν να αισθανόμαστε λες και μπροστά μας βρίσκεται γκρεμός και πίσω μας ρέμα. Για να μην ακροβατούμε μονίμως σε τεντωμένο σκοινί, ας δούμε τα σωτήρια tips για να αποφύγουμε να είναι παραφουσκωμένος ο επόμενος λογαριασμός της ΑΗΚ. 

Με το καλοκαίρι στην Κύπρο, ο καύσωνας πάει πακέτο. Ωστόσο, αν είσαι «σκληραγωγημένος» και αντέχεις, προτίμησε τη χρήση ανεμιστήρα έναντι του κλιματιστικού, καθώς καταναλώνει αισθητά μειωμένη ενέργεια. Τα κλιματιστικά καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, ειδικά τις ώρες αιχμής, με αποτέλεσμα να αυξάνεται κατακόρυφα ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος. Επειδή όμως τα κλιματιστικά πολλές φορές αποτελούν αναγκαιότητα στη νήσο Κύπρο, φρόντισε αν μην τι άλλο να κάνεις σωστή και συχνή συντήρηση των μονάδων σου. Αυτή η κίνηση θα μειώσει την κατανάλωση μέχρι και 30%. Παράλληλα διασφάλισε πως ρυθμίζεις τη θερμοκρασία στους 26οC. Να θυμάσαι ότι κάθε βαθμός πιο κάτω, καταναλώνει 7% περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια. Οπότε αν θες να γλιτώσεις το εγκεφαλικό όταν έρθει ο ταχυδρόμος, ξέχνα ότι θα κάνεις το σπίτι σου «Βόρειο Πόλο». 

Επίσης είναι σημαντικό να έχεις υπόψη πως η καλή μόνωση σε οροφή, πόρτες, παράθυρα και τοίχους περιορίζει σημαντικά τις απώλειες ψύξης, με αποτέλεσμα να εξοικονομείται μέχρι και 40% ηλεκτρική ενέργεια. Γι’ αυτό, χρειάζεται να γίνεται συχνότερα η συντήρηση των εγκαταστάσεων, ενώ θεωρείται αυτονόητο πως δεν αφήνεις ανοιχτές πόρτες και παράθυρα όσο το κλιματιστικό είναι αναμμένο. 

Σε περίπτωση που το ψυγείο σου βρίσκεται σε μέρος που το «χτυπάει» ο ήλιος ή κοντά σε άλλες πηγές θερμότητας, μετακίνησε το. Διαφορετικά η κατανάλωση ενέργειας ενδέχεται να αυξηθεί μέχρι και 30%. Παράλληλα, φρόντισε να κάνεις συχνά απόψυξη -κάθε 5 χιλ. πάχος πάγου αυξάνει κατά 30% την κατανάλωση- και να μην ανοιγοκλείνεις την πόρτα μέχρι να αποφασίσεις τι θα φας. 

Σε περίπτωση που δεν το έχεις πράξει μέχρι σήμερα, είναι καιρός επιτέλους να αντικαταστήσεις τους συμβατικούς λαμπτήρες με λάμπες LED, οι οποίες μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας μέχρι και 70% και έχουν δεκαπλάσια διάρκεια ζωής. Το ίδιο ισχύει και για τις ηλεκτρικές συσκευές με υψηλή ενεργειακή απόδοση, καθώς εξοικονομούν μέχρι και 50% ηλεκτρική ενέργεια. 

Τώρα το καλοκαίρι είναι και μια καλή ευκαιρία να διαφοροποιήσεις τις διατροφικές σου συνήθειες. Προτίμησε για το μαγείρεμα τη χύτρα ταχύτητας για εξοικονόμηση ενέργειας κατά 30%-60%, αλλά και χρόνου. Για αποφυγή σπατάλης, φρόντισε όπως τα σκεύη εφαρμόζουν σωστά στις εστίες της ηλεκτρικής κουζίνας. Στη θέση του φούρνου κουζίνας που αυξάνει κατά πολύ τη θερμοκρασία του χώρου, προτίμησε μια εξωτερική ψηστιέρα για ελαφρύ ψητό φαγητό. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο θα καταναλώσεις λιγότερη ενέργεια, αλλά παράλληλα θα φροντίσεις και τη σιλουέτα σου, ειδικά τώρα που το μαγιό έχει γίνει για τους περισσότερους από εμάς σαν δεύτερο δέρμα. 

Πέρα από τις διατροφικές συνήθειες, η εποχή μας «επιβάλλει» να γίνεις πιο συνετός/ή. Άπλωσε τα ρούχα έξω στον ήλιο να στεγνώσουν φυσικά, αποφεύγοντας τη χρήση του στεγνωτηρίου. Το φύλαγμα των χαλιών από την άλλη, εκτός απ’ τη δροσιά του χώρου, θα σε γλιτώσει από τη φασίνα με την ηλεκτρική. Αυτομάτως εξοικονομείς χρόνο και ενέργεια. Αντιλαμβάνεσαι ότι είναι προς το συμφέρον σου να διασφαλίζεις πως πλυντήριο ρούχων και πιάτων δουλεύουν γεμάτα και πάντα στη χαμηλότερη δυνατή θερμοκρασία. Να έχεις υπόψη πως το ηλεκτρικό σίδερο καταναλώνει ίση ενέργεια με 10 λάμπες των 100 watt. Σιδερώνοντας συνθετικά ρούχα με «χλιαρό» σίδερο ή διπλώνοντας μεγάλα ρούχα πριν το σιδέρωμα, όπως τα σεντόνια, μπορείς να πετύχεις μεγάλη οικονομία.

Μια άλλη έξυπνη κίνηση -ολόχρονα, όχι μόνο το καλοκαίρι- είναι να αφαιρείς από τον ρευματοδότη ηλεκτρικές μικροσυσκευές -όπως τους φορτιστές- όταν δεν τις χρησιμοποιείς. Να προτιμάς μάλιστα να τις  απενεργοποιείς παρά να τις αφήνεις σε λειτουργία αναμονής, γιατί ακόμη και έτσι εξακολουθούν να καταναλώνουν ενέργεια.​

Μια επιπρόσθετη αλλαγή που θα έχει θετικό αντίκτυπο στην ενεργειακή σου κατανάλωση -όσο απρόσμενο και αν σου φαίνεται- είναι η αλλαγή της τέντας του σπιτιού σου εάν είναι φθαρμένη. Η νέα τέντα, με τη σωστή επίστρωση, μπορεί να μειώσει μέχρι και 4 βαθμούς τη θερμοκρασία του σπιτιού σου το καλοκαίρι. Εννοείται πως μπορείς να εκμεταλλευτείς τα ανοίγματα της οικίας σου, δημιουργώντας ρεύματα δροσιάς όπου αυτό είναι εφικτό. Έτσι, ανακυκλώνεται ο αέρας και ο χώρος μένει δροσερός με τον πιο φυσικό τρόπο και προπάντων, με μηδενική ενεργειακή κατανάλωση! 

Share this post

Scroll to Top

Subscribe to our newsletter

Stay up to date with our latest news and offers.