Δε θα πιστεύεις στα μάτια σου την απίστευτη ευκρίνεια και ποιότητα εικόνας που προσφέρουν
Παρά την κοινή πεποίθηση που ενδεχομένως επικρατεί, δεν πρόκειται για μια νέα τεχνολογία. Αντιθέτως, χρονολογείται στο μακρινό 1987, όταν η Kodak την ανέπτυξε για τις φωτογραφικές μηχανές της. Πιθανότητα όμως, ούτε η ίδια η αμερικανική εταιρεία δεν φανταζόταν πως το δημιούργημά της θα πρόσφερε στο μέλλον τόσες προοπτικές στον χώρο της τηλεόρασης, ξετυλίγοντας μπροστά μας έναν νέο, συναρπαστικό κόσμο.
Έναν κόσμο όπου τα χρώματα δείχνουν τόσο ρεαλιστικά, με τις δυνατότητες ευελιξίας και λεπτότητας να ξεπερνούν κάθε προσδοκία. Ο όρος oled προέρχεται από τις αγγλικές λέξεις: organic light emitting diode. Στα ελληνικά, η ονομασία σημαίνει οργανική δίοδος εκπομπής φωτός, καθώς διαθέτει αυτοφωτιζόμενα pixels που συγκροτούν την εικόνα. Ανοίγοντας την οθόνη, εκατομμύρια λεπτών, εύκαμπτων και απίστευτα μικρών διόδων ανάβουν, δημιουργώντας μια ανεπανάληπτη εμπειρία.
Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό των οθονών OLED είναι η σχεδόν τέλεια απόδοση του μαύρου χρώματος, το οποίο αποτελεί τη βάση στην προβολή εικόνας. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι το καθένα από τα pixels παράγει το δικό του φως, αποδίδοντας το χρώμα με τον πιο φυσικό τρόπο και με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια. Παράλληλα, προσφέρει τις καλύτερες αντιθέσεις, διαθέτει σχεδόν μηδενικούς χρόνους απόκρισης και σχεδόν πλήρη απουσία motion blur, καθώς και την καλύτερη απόδοση υπό γωνία. Η υπεροχή τους έναντι των οθονών LED και LCD είναι εμφανής, καθώς προσφέρει μια σαφώς ανώτερη εικόνα.
Βέβαια, από το 1987 χρειάστηκε να φτάσουμε στη νέα χιλιετία για να αντιληφθούν οι εταιρείες κατασκευής ήχου και εικόνας τις ευκαιρίες που δίνει η τεχνολογία OLED. Όπως προκύπτει όμως σχεδόν πάντα, χρειάζεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα και να τελειοποιηθεί μια νέα τεχνολογία. Και η τεχνολογία OLED δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Χρειάστηκε να λυθεί το θέμα της μικρής διάρκειας ζωής και το ακριβό κόστος των τηλεοράσεων OLED.
Κάθε εταιρεία κατασκευής ήχου και εικόνας επεξεργάστηκε προς όφελος της την τεχνολογία OLED, εξελίσσοντας τη διαρκώς. Πλέον, μαζί με τις QLED αποτελούν τις πλέον προηγμένες εκδοχές των τηλεοράσεων, ένεκα της τεχνολογίας φωτισμού τους. Υπάρχουν εταιρείες που έχουν αναπτύξει λειτουργία που ενεργοποιείται αυτόματα εάν η τηλεόραση ανιχνεύσει μια στατική εικόνα στην οθόνη για δύο λεπτά, καθώς και άλλη που μετακινεί την οθόνη ελαφρά ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Μέχρι και λειτουργίες επαναφοράς της τηλεόρασης ώστε να καθαρίζει τα pixel και ανίχνευσης των στατικών λογότυπων για αποτροπή της μόνιμης διατήρησης της εικόνας, έχουν πλέον αναπτυχθεί, ανεβάζοντας σε άλλο επίπεδο την εμπειρία θέασης που παρέχουν οι τηλεοράσεις OLED.
Μην σε ξεγελά σε καμία περίπτωση ωστόσο, το ότι διαθέτει τα ίδια αρχικά με τις LED. Στην πραγματικότητα, οι διαφορές τους είναι τεράστιες σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες τους. Οι LED τηλεοράσεις, στη συντριπτική τους πλειοψηφία πλέον διαθέτουν οθόνη LCD, στην οποία υπάρχουν υγροί κρύσταλλοι που είτε εμποδίζουν είτε επιτρέπουν στο φως να τους διαπεράσει, προσφέροντας διαφορετικά χρώματα και επίπεδα φωτεινότητας. Οι κρύσταλλοι όμως δεν δημιουργούν φως, καθώς αυτό οφείλεται στις διόδους εκπομπής φωτός (LED), που αποτελούν τον οπίσθιο φωτισμό της τηλεόρασης. Αυτή η τεχνολογία αποδίδει ευκρίνεια και λεπτομέρεια χρώματος, αλλά υπάρχουν μερικά μειονεκτήματα, όπως το ότι η ανάγκη για οπίσθιο φωτισμό επηρεάζει το αποτέλεσμα του βαθύτερου μαύρου χρώματος και την ανάδειξή των λεπτομερειών στις σκοτεινές περιοχές της οθόνης. Σε αντίθεση, η τεχνολογία OLED εξαλείφει την ανάγκη για οπίσθιο φωτισμό, μειώνοντας το πάχος και το βάρος της τηλεόρασης. Τα μεμονωμένα pixels μπορούν να απενεργοποιηθούν για πραγματικά σκούρα χρώματα, με αποτέλεσμα μια απίστευτα θεαματική εικόνα και έντονη αντίθεση, ακόμα και σε ευρεία γωνία θέασης. Μια άλλη βασική διαφορά είναι ότι ο χρόνος απόκρισης μιας τηλεόρασης OLED είναι 1ms και μιας LED 10 ms.
Σε περίπτωση που αναρωτιέσαι εάν η τηλεόραση OLED είναι καλύτερη για τα μάτια σου, η απάντηση είναι καταφατική. Καταγραμμένες δοκιμές έχουν δείξει πως οι οθόνες OLED εκπέμπουν 50% λιγότερο μπλε φως από μια οθόνη LCD υψηλής ποιότητας, ίδιου μεγέθους. Υπάρχουν μάλιστα εταιρείες που κατάφεραν να ελαχιστοποιήσουν το τρεμόπαιγμα που προκαλεί κόπωση των ματιών και κατ’ επέκταση, πονοκεφάλους.
Έτσι, θα μπορείς να απολαύσεις χωρίς περισπασμούς την πιο όμορφη εικόνα που θα αντικρίσεις ποτέ χάρη στην ΟLED τηλεόρασή σου.
Ανακάλυψε τον μαγικό κόσμο των ΟLED τηλεοράσεων ΕΔΩ