Search
KAKO-DA-UZ-INVERTER-KLIME-VAS-DOM-BUDE-TOPLA-OAZA-Featured

Οι τύποι των κλιματιστικών και πώς να επιλέξεις τον κατάλληλο για σένα

Για να μπορέσει να γίνει ο απόλυτος “σύμμαχος” σου, πρέπει πρώτα να μάθεις τα δυνατά του σημεία 

Σαν βγεις στον πηγαιμό…για το κατάλληλο κλιματιστικό, θα διαπιστώσεις ότι εκτός από τα κριτήρια που χρειάζεται να λάβεις υπόψη, στην αγορά διατίθεται μια μεγάλη ποικιλία από τύπους κλιματιστικών. Οπότε το εύλογο ερώτημα είναι ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους, προκειμένου να επιλέξεις με σύνεση αυτό που ανταποκρίνεται στον χώρο και τις ανάγκες σου. 

Καταρχάς, δεν πρέπει να ξεχνάς τα κριτήρια που καλείσαι να συνυπολογίσεις. Συνοπτικά τα κυριότερα είναι η ισχύ της συσκευής, η ενεργειακή κλάση, τα επίπεδα θορύβου, κατά πόσο διαθέτει συμπιεστή Inverter, τι είδους ψυκτικό υγρό χρειάζεται για τη λειτουργία του, καθώς επίσης τα χαρακτηριστικά και τις λοιπές λειτουργίες. Πρώτα όμως είναι σημαντικό να ενημερωθείς για τους τύπους που κυκλοφορούν στο εμπόριο έτσι ώστε να σχηματίσεις μια εικόνα και να ξέρεις εξ αρχής προς τα πού θα κινηθείς. 

Οικιακά κλιματιστικά Inverter τοίχου

Ο πιο αναγνωρισμένος και δημοφιλής τύπος. Η εσωτερική μονάδα 

εγκαθίσταται σε έναν από τους τοίχους του δωματίου και ανάλογα με τις διαστάσεις του χώρου, θα επιλέξεις την αντίστοιχη συσκευή. Σε ελεύθερη μετάφραση αυτό σημαίνει ότι έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τις ανάγκες σου σε ευρεία κλίμακα, ενώ λόγω του ύψους της τοποθέτησής τους κλιματίζουν καλύτερα τον χώρο σε σχέση με τα μοντέλα δαπέδου. 

Βρες αυτό που σου ταιριάζει ΕΔΩ 

Επαγγελματικά κλιματιστικά Inverter

Είναι σε θέση να καλύψουν τις σύνθετες ανάγκες μιας επιχείρησης ή ενός χώρου που φιλοξενεί μεγάλο αριθμό ατόμων. Προσφέρουν ευελιξία εφαρμογών, εξού και υπάρχουν άτομα που τα προτιμούν ακόμη και για το σπίτι τους. 

Βρες αυτό που σου ταιριάζει ΕΔΩ 

Κονσόλες δαπέδου 

Κύριο χαρακτηριστικό τους η χαμηλή στάθμη θορύβου. Σχεδιασμένα ώστε να ταιριάζουν τόσο σε οικιακές όσο και σε επαγγελματικές εγκαταστάσεις. Ο αέρα κατανέμεται ομοιόμορφα χάρη στη μεγάλη κλίση των περσίδων. Στα ατού τους ότι διαθέτουν ποικίλες επιλογές εξόδου του αέρα. 

Πολυδιαιρούμενα (Multi-split) κλιματιστικά συστήματα 

Τα συγκεκριμένα είναι παρόμοια με τα κλιματιστικά inverter τοίχου. Η διαφορά είναι ότι υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης περισσοτέρων εσωτερικών μονάδων. Ιδανικά για δωμάτια που μοιράζονται κοινό μπαλκόνι. Έτσι μειώνεται το κόστος και εξοικονομείται χώρος. Χρειάζεται ωστόσο η εξωτερική μονάδα να είναι επαρκής από πλευράς ισχύος, ώστε να καλύπτει την ταυτόχρονη λειτουργία των συνδεδεμένων εσωτερικών μονάδων. 

Κλιματιστικό τύπου καναλάτο 

Αν το σπίτι σου διαθέτει ψευδοροφή, τότε άνετα μπορείς να καταλήξεις στη συγκεκριμένη επιλογή, καθώς η εσωτερική μονάδα θα τοποθετηθεί εξ’ ολοκλήρου εντός του ταβανιού. Ο ψυχρός αέρας εκχέεται στον χώρο με τη βοήθεια κατάλληλων εύκαμπτων σωληνώσεων που καταλήγουν σε περσίδες, βελτιώνοντας την αισθητική του χώρου. Ενδείκνυται για αρκετά μεγάλους χώρους. Χρειάζεται ωστόσο να συνυπολογίσεις στο κόστος τις σωληνώσεις και τις περσίδες. 

Κασέτα 

Ακόμη μια “κρυφή” συσκευή. Σε αντίθεση με το “καναλάτο”, το κάτω μέρος της μονάδας είναι εμφανές και η εξαγωγή του αέρα γίνεται μόνο από το σημείο στο οποίο είναι εγκατεστημένη η εσωτερική μονάδα. Μια ακόμη βασική διαφορά είναι ότι δε χρειάζεται να υπάρχει ψευδοροφή, καθώς 

η εσωτερική μονάδα τοποθετείται στο ταβάνι του δωματίου. 

Κλιματιστικό δαπέδου/οροφής 

Σε αυτή την περίπτωση έχεις διπλή επιλογή τοποθέτησης, είτε στο δάπεδο είτε στην οροφή. Απλώς σημείωσε πως σε αντίθεση με το “καναλάτο” και την “κασέτα”, εάν η συσκευή τοποθετεί στην οροφή θα είναι εντελώς ορατή. Τουλάχιστον, δεν απαιτείται η ύπαρξη ψευδοροφής. 

Αεροκουρτίνες 

Ονομάζονται έτσι γιατί δημιουργούν ένα λεπτό ρεύμα αέρα υψηλής ταχύτητας κατά μήκος της εισόδου του χώρου όπου τοποθετούνται, δρώντας σαν μια αόρατη κουρτίνα μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος. Ιδανικά για καταστήματα και γενικώς χώρους όπου χρειάζεται να παραμένουν ανοιχτές πόρτες, καθώς μειώνουν το κόστος 

ψύξης και θέρμανσης.

Φορητά κλιματιστικά 

Από τη στιγμή που μπορούν να μετακινηθούν μέσα στο χώρο, λειτουργούν χωρίς εξωτερική μονάδα. Συνήθως είναι πιο οικονομικά από τα υπόλοιπα κλιματιστικά. Έχουν όμως σημαντικά μειονεκτήματα, όπως η μικρή ισχύς και ότι για τη λειτουργία τους απαιτείται επικοινωνία με το εξωτερικό περιβάλλον μέσω κάποιου σωλήνα. Διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: τα φορητά ψυχρού αέρα και τα φορητά air coolers. Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται τα φορητά κλιματιστικά που χρησιμοποιούν τον αέρα για την ανταλλαγή θερμότητας μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος. Η αρχή της λειτουργίας τους είναι παρεμφερής με τα κλιματιστικά σταθερής εγκατάστασης. Η δεύτερη κατηγορία μοιάζει περισσότερο με τους ανεμιστήρες και απορροφούν ένα ποσοστό θερμότητας, δημιουργώντας μια αίσθηση δροσιάς εξατμίζοντας νερό στο χώρο. Το σημαντικότερο πλεονέκτημά τους είναι ότι δεν αλληλεπιδρούν με το εξωτερικό περιβάλλον, άρα είναι φορητά και πλήρως ανεξάρτητα. Στα μειονεκτήματα τους το ότι αυξάνουν την υγρασία στον χώρο. 

Βρες αυτό που σου ταιριάζει ΕΔΩ 
Μπορείς να ανακαλύψεις τον τύπο του κλιματιστικού σου ΕΔΩ

Share this post

Scroll to Top

Subscribe to our newsletter

Stay up to date with our latest news and offers.