Search
360_F_231363121_tOomGsSDPE90SSpma4yeoNKb5M0qu4Bd

 Έξυπνες συμβουλές για να κάνεις το σιδέρωμα παιχνιδάκι 

 Είναι κυριολεκτικά στο χέρι σου να διευκολύνεις την καθημερινότητά σου

 Οι περισσότεροι θεωρούν το σιδέρωμα ως αγγαρεία γιατί είναι χρονοβόρο και κουραστικό. Εξού και συγκαταλέγεται τελευταίο στη λίστα με τις λιγότερο υποφερτές οικιακές δουλειές βάσει διαφόρων ερευνών. Όσο και αν σκαρφίζεσαι διάφορες πατέντες για να το αποφύγεις, η αλήθεια είναι πως δεν μπορείς να το κάνεις εσαεί, καθώς υπάρχουν κάποια ρούχα που κάνουν τις πιο ενοχλητικές ζάρες που αντίκρισες ποτέ. Επειδή λοιπόν δεν μπορείς να κυκλοφορείς λες και μόλις βγήκες από το πλυντήριο, ακολούθησε τις κάτω συμβουλές για να κάνεις το σιδέρωμα μια πιο ευχάριστη εμπειρία. 

Η σιδερώστρα 

Μπορεί να μην το έχεις υπολογίσει, αλλά η σιδερώστρα είναι ικανή να κάνει τη διαφορά. Προτίμησε μια σταθερή, με ανθεκτική σανίδα. Υπάρχουν σιδερώστρες με αντικολλητικά φινιρίσματα, που εμποδίζουν τα ρούχα να κολλήσουν στη σανίδα. Από την άλλη, εκείνες που διαθέτουν ανακλαστικές επιφάνειες, δημιουργούν περισσότερη θερμότητα και διευκολύνουν το σιδέρωμα. 

Πρόσθεσε αλουμινόχαρτο στο σιδέρωμα

Σε περίπτωση που νόμιζες πως η χρήση του περιοριζόταν στην κουζίνα, καιρός να αναθεωρήσεις. Το αλουμινόχαρτο στην προκειμένη θα αποδειχθεί σωτήριο για να εξοικονομήσεις χρόνο και κατ’ επέκταση χρήμα, γιατί μην ξεχνάς πόσο έχει αυξηθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Πρόσθεσε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτου κάτω από το κάλυμμα -σιδερόπανο- της σιδερώστρας. Το φύλλο θα αντανακλά τη θερμότητα, έτσι το σιδέρωμα θα γίνεται ταυτόχρονα και από τις δύο πλευρές. Για ακόμα καλύτερη εφαρμογή, προτίμησε να το εφαρμόσεις όσο είναι υγρό το σιδερόπανο, προκειμένου να πάρει την κατάλληλη θέση όταν στεγνώσει. 

Μην αφήνεις τα ρούχα στο πλυντήριο 

Προσπάθησε να τα απλώνεις για στέγνωμα αμέσως μετά την πλύση, γιατί όσο λιγότερες τσακίσεις έχουν, τόση λιγότερη ώρα θα χρειαστείς στο σιδέρωμα. 

Θα τα πούμε στην κρεβατοκάμαρα 

Και όμως, έχει σημασία ποιο δωμάτιο του σπιτιού επιλέγεις για να σιδερώσεις. Προτίμησε την κρεβατοκάμαρα για να ταξινομήσεις τα ρούχα στο κρεβάτι. Εκεί θα έχεις πιο εύκολη πρόσβαση στα ντουλάπια, μειώνοντας τον χρόνο που θα χρειαστείς στην τακτοποίηση. 

Χώρισε τα

Προτίμησε να αφιερώσεις λίγα λεπτά στον διαχωρισμό των ρούχων για να εξοικονομήσεις ενέργεια κατά τη διαδικασία σιδερώματος. Γύρισε τα ρούχα από την κανονική τους πλευρά -νοουμένου ότι τα γυρνάς ανάποδα κατά το πλύσιμο- χωρίζοντας τα σε εκείνα που χρειάζονται χαμηλότερη θερμοκρασία και σε εκείνα που απαιτούν υψηλότερη. Ξεκίνα με τα πρώτα, ώστε να μην χάνεις χρόνο ανεβοκατεβάζοντας τη θερμοκρασία κατά το σιδέρωμα. Για ρούχα που τσαλακώνουν εύκολα, απέφυγε τις υψηλές θερμοκρασίες. 

Διώξε τις ζάρες 

Προς αποφυγή εκείνων των ενοχλητικών γραμμών στα ρούχα, τοποθέτησε σε κάθε μανίκι μια πετσέτα, τυλιγμένη σε ρολό, πριν το σιδέρωμα. Σε βαριά υφάσματα, ξεκίνησε το σιδέρωμα από την εσωτερική τους επιφάνεια και συνέχισε με την εξωτερική. Τα  πλεκτά επειδή είναι πιο ιδιαίτερα και μπορεί να χαλαρώσουν εάν μετακινηθούν όταν είναι υγρά και ζεστά, πάτησε με το σίδερο κάθε στεγνό τμήμα, αφήνοντας το να στεγνώσει πλήρως προτού το μετακινήσεις πάνω στη σιδερώστρα. Τα κοτλέ να θυμάσαι ότι χρειάζονται πάντα περισσότερο ατμό, ενώ στα ρούχα με πιέτες χρησιμοποίησε συνδετήρες για να κρατάς τη θέση τους. Προσοχή όμως να μην σκαλώσουν οι συνδετήρες στο ύφασμα και κάνουν ζημιά.  Για την αποφυγή ζαρώματος σε γιακάδες, μανσέτες και στριφώματα, σιδέρωσε πρώτα τη λάθος πλευρά. Απέφυγε παράλληλα να σιδερώνεις τα κουμπιά, τα φερμουάρ, τις διακοσμητικές πέτρες, τις λεπτές δαντέλες και γενικώς ό,τι μπορεί να αφήσει το αποτύπωμά του επάνω στο ύφασμα. 

Ψέκασε με νερό 

Το νερό βοηθά το ύφασμα να μαλακώσει και να σιδερωθεί πιο εύκολα. Στην αγορά διατίθενται μια σειρά από αρωματικά σπρέι, ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό. Βέβαια, μπορείς να φτιάξεις το δικό σου σπιτικό σπρέι σιδερώματος, ανακατεύοντας απλά μια ποσότητα λευκού ξιδιού και νερού, σ’ ένα μπουκάλι ψεκασμού. Για έξτρα μυρωδιά, πρόσθεσε μερικές σταγόνες από ένα αιθέριο έλαιο για λευκά είδη. Για ασφάλεια τέσταρε πως δεν λεκιάζει, προτού αρχίσεις να το χρησιμοποιείς σε όλα σου τα ρούχα, για να βεβαιωθείς ότι έχεις χρησιμοποιήσει τις σωστές αναλογίες. 

Το σίδερο και τα μάτια σου Το ίδιο το σίδερο που χρησιμοποιείς, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στον χρόνο που θα χρειαστείς και στο πόσο εύκολη θα είναι η όλη διαδικασία. Στο εμπόριο υπάρχουν τρεις κατηγορίες: τα σίδερα ξηρού ατμού, τα ατμοσίδερα και τα σίδερα ατμού με σύστημα σιδερώματος. Τα πρώτα είναι τα πιο απλά και τα πιο οικονομικά. Το γεγονός όμως ότι δεν παράγουν ατμό, τα καθιστά δύσκολα στο σιδέρωμα. Τα ατμοσίδερα είναι πιο άνετα στη χρήση, καθώς ο ατμός εισχωρεί στις ίνες του ρούχου και αφαιρεί ευκολότερα τις τσακίσεις. Τα σίδερα ατμού με σύστημα είναι τα πιο ακριβά. Την ίδια ώρα όμως παράγουν περισσότερο και δυνατότερο ατμό, ενώ μπορούν να δουλέψουν περισσότερη ώρα χωρίς να χρειαστεί γέμισμα, καθώς διαθέτουν ξεχωριστό δοχείο νερού. Παράλληλα, το ίδιο το σίδερο είναι ελαφρύτερο -από τη στιγμή που το νερό δεν αποθηκεύεται πάνω στη συσκευή- κάνοντας το σιδέρωμα λιγότερο κουραστικό. Επίσης, σημαντικό ρόλο “παίζουν” τα χαρακτηριστικά μιας συσκευής, όπως το υλικό της πλάκας που καθορίζει την ποιότητα του σιδερώματος, η ισχύς και πόση υψηλή θερμοκρασία μπορεί να αναπτύξει, καθώς επίσης το βάρος και η χωρητικότητα του δοχείου νερού. Εδώ μπορείς να βρεις το σίδερο που ταιριάζει στις ανάγκες σου, κάνοντας το σιδέρωμα πραγματικά παιχνιδάκι.

Share this post

Scroll to Top

Subscribe to our newsletter

Stay up to date with our latest news and offers.